Јеремић: И људска права и Кина

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић објаснио је одлуку да представник Србије не присуствује свечаности поводом додјеле Нобелове награде кинеском дисиденту Лију Сјаобо рекавши да Србија посвећује велику пажњу поштовању људских права, али и односима са Кином. "Србија билатералним односима са Кином посвећује изузетно велики значај. Све наше одлуке везане су за остварења […]

уторак, децембар 7, 2010 / 10:00

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић објаснио је одлуку да представник Србије не присуствује свечаности поводом додјеле Нобелове награде кинеском дисиденту Лију Сјаобо рекавши да Србија посвећује велику пажњу поштовању људских права, али и односима са Кином.

"Србија билатералним односима са Кином посвећује изузетно велики значај. Све наше одлуке везане су за остварења националних интереса. Кина је један од најважнијих билатералних партнера Србије", рекао је Јеремић новинарима у Београду.

Шеф српске дипломатије истовремено је истакао да Србија "посвећује пажњу заштити људских права" и да "допринос томе показује политиком" коју води.

"Људска парава су за Србију једна од највећих вредности којима се руководимо на путу ка ЕУ", додао је Јеремић у одговору на питање новинара зашто Србија бојкотује церемонију у Ослу.

Норвешки Нобелов комитет данас је саопштио да представници 19 земаља на челу са Кином, међу којима је и Србија, неће присуствовати церемонији 10. децембра у Ослу.

Церемонији, како се наводи, неће присуствовати представници Кине, Русије, Казахстана, Колумбије, Туниса, Саудијске Арабије, Пакистана, Србије, Ирака, Ирана, Вијетнама, Авганистана, Венецуеле, Филипина, Египта, Судана, Украјине, Кубе и Марока.

Присуство су потврдили представници 44 земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *