04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

Јеремић: Држаћемо се преговора

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да они који су блокирали да се прихвати оно што је саопштено на сједници Савјета безбједности УН сносе одговорност да се понове једнострани акти Приштине. "Зашто је било немогуће прихватити саопштење о ономе што се мање-више рекло на овој седници. Они који су то блокирали сносе одговорност да […]

среда, 31 августа, 2011 / 07:42

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да они који су блокирали да се прихвати оно што је саопштено на сједници Савјета безбједности УН сносе одговорност да се понове једнострани акти Приштине.

"Зашто је било немогуће прихватити саопштење о ономе што се мање-више рекло на овој седници. Они који су то блокирали сносе одговорност да се понове једнострани акти које је предузела Приштина", рекао је Јеремић новинарима послије сједнице Савјета безбједности.

Разочаран што Савјет безбједности на сједници о Косову није званично осудио једностране акте Приштине, Јеремић је рекао да је "Приштина покушала да искористи силу" и да је "питање да ли ће то учинити поново", али је истакао да је једини пут напред кроз дијалог.

"Држаћемо се преговора, упркос унилатерализму Приштине, и надамо се да ће нека решења бити могућа", рекао је Јеремић и истакао да је јасно да је данас велика већина чланица подржала дијалог, а не употребу силе.

Коментаришући став САД који је на сједници изнијела представница те земље у УН Розмари Ди Карло да сви припадници структура власти Србије треба да се повуку са Косова, Јеремић је истакао да на Косову постоје "само једне паралелне структуре и налазе се у Приштини".

Јеремић је послије сједнице подсјетио новинаре да у регионалним иницијативама постоји "само један облик појављивања Косова – а то је УНМИК-Косово" и да Србија неће спречавати увоз са Косова ако се користе царинске печати УНМИК-Косово и документа која користе од када су постали чланица ЦЕФТА.

Он је поновио да ће Србија наставити да инсистира на истрази под мандатом УН о наводима Дика Мартија о трговини људским органима, те истакао да је питање времена док се не схвати да је формирање истражног тима Еулекса о трговини органима "пропао покушај" пошто Еулекс нема мандат да ван Косова спроводи истрагу.

Већина представника држава у Савету безбједности УН позвала је данас све стране на Косову да се уздрже од једностраних акција које могу да дестабилизују регион и да се врате за преговорачки сто, али није усвојено предсједничко саопштење које је предлагала Русија.Оставите одговор