Јер хармоника не звучи фенси: Отворен шести Акордеон арт

У Источном Сарајеву синоћ је отворен 6. Интернационални фестивал храмонике „Акордеон арт“ у чијим ће садржајима ове године учествовати такмичари, истакнути свјетски умјетници, предавачи, професори и гости из 19 земаља. Фестивал је отворио градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија који је истакао да је ова манифестација један од најзначајнијих културних догађаја који се одржава у Источном […]

петак, 1 маја, 2015 / 08:06

У Источном Сарајеву синоћ је отворен 6. Интернационални фестивал храмонике „Акордеон арт“ у чијим ће садржајима ове године учествовати такмичари, истакнути свјетски умјетници, предавачи, професори и гости из 19 земаља.

Фестивал је отворио градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија који је истакао да је ова манифестација један од најзначајнијих културних догађаја који се одржава у Источном Сарајеву ове године.

Према његовим ријечима, Српско Сарајево постало је препознатљиво по овом фестивалу.

"Сигуран сам да овакве манифестације доприносе развоју и унпређењу регионалне међукултурне сарадње у БиХ и шире. Зато ће Српско Сарајево и убудуће подржавати овакве и сличне манифестације", рекао је Самарџија.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву Сандра Ивановић рекла је да присуство 600 гостију из 19 земаља, међу којим и 230 такмичара који ће наступити у девет категорија, говори о значају и квалитету овог највећег европског фестивала за солисте на хармоници у области академске музике.

"Овај фестивал, као традиционална манифестација, на најбољи начин доприноси унапређењу културне сарадње на међународном плану, промовише највише умјетничке вриједности и својим садржајима и бројем учесника претендује да постане најзначајнији фестивал хармонике у југоисточној Европи", нагласила је Ивановићева.

Према њеним ријечима, Фестивал је у протеклих шест година угостио лауреате најпрестижнијих такмичења за хармонику у свијету, предаваче са водећих високошколских установа и врхунске умјетнике из цијелог свијета.

"Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву као бастион умјетности на овим просторима има развијену међународну сарадњу са престижним европским универзитетима, чланица је значајних свјетских умјетничких асоцијација, а врхунски резултати студената и професора на домаћој и свјетској музичкој сцени најбољи су показатељ њеног успјешног развоја у оквиру Универзитета", нагласила је Ивановићева.

Декан Музичке академије Зоран Ракић истакао је да ће на Фестивалу учествовати умјетници од Велике Британије до Аустралије.

"Од вантакмичарских активности издвајају се концерт оркестра Кијевског конзерваторијума и солистички концерт Јурија Шишкина, умјетника број један на хармоници у свијету", навео је Ракић.

Предсједник Свјетске конфедерације акордеониста Рејмонд Бодел истакао је да овај фестивал велики подухват и инспирација за хармоникаше широм свијета.

Он је најавио да би Српско Сарајево могло да буде домаћин 70. Свјетског купа хармонике 2017. године.

Фестивал, чији су организатори Музичка академија и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук", биће затворен у суботу, 2. маја, проглашењем побједника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *