Јемен: За почетак референдум о уставу

САНА – Предсједник Јемена Али Абдулах Салих најавио је данас планове за промијену Устава и прелазак на парламентарни систем. У свом говору емитованом на државној телевизијској станици, Салих је рекао да ће референдум бити одржан током ове године о мјерама у које ће спадати и нови изборни закон. Јеменски предсједник је најавио планове о промијени […]

четвртак, март 10, 2011 / 09:27

САНА – Предсједник Јемена Али Абдулах Салих најавио је данас планове за промијену Устава и прелазак на парламентарни систем.

У свом говору емитованом на државној телевизијској станици, Салих је рекао да ће референдум бити одржан током ове године о мјерама у које ће спадати и нови изборни закон.

Јеменски предсједник је најавио планове о промијени система након неколико седмица демонстрација током којих је захтјевана његова оставка.

Демонстратни су одбацили раније предсједниково обећање да се неће кандидовати на сљедећим изборима по окончању мандата 2013. године.

Државна телевизијска станица прекинула је емитовање редовног програма ради Салиховиг говора.

Јемен је једна од неколико земаља у региону сјеверне Африке и Блиског истока која се суочила са немирима од када су у Тунису и Египту народном побуном са власти свргнути шефови држава.

Више хиљада људи редовно је излазило на демонстрације у јеменским градовима, укључујући и пријестоницу Сану, позивајући на окончање корупције и смањење стопе незапослености и са захтјевом да предсједник поднесе оставку.

На протесте често је реаговала полиција обучена опрему за спријечавање немира или присталице предсједника Салиха наоружани ножевима и палицама.

Током недавних протеста почетком седмице, безбједносне снаге отвориле су ватру на масу окупљену испред Универзитета у Сани.

Најмање 80 људи је повријеђено, док је једно лице преминуло у болници од задобијених повреда.

Салих је 32 године на власти у Јемену0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *