Јемен: Шиити поразили племе Хашид

Шиитски побуњеници Хути поразили су једно од најачих јеменских племена – Хашид, после недеља борби које су вођене у сјеверозападној провинцији Амран. Последњих дана, најмање 150 екстремиста погинуло је у окршају двије стране, вођеном око два села – Хут и Хамра. Раније успостављен прекид ватре није успио да утиче на окончање борби. Шиити из Јемена […]

понедељак, 3 фебруара, 2014 / 09:03

Шиитски побуњеници Хути поразили су једно од најачих јеменских племена – Хашид, после недеља борби које су вођене у сјеверозападној провинцији Амран.

Последњих дана, најмање 150 екстремиста погинуло је у окршају двије стране, вођеном око два села – Хут и Хамра.

Раније успостављен прекид ватре није успио да утиче на окончање борби.

Шиити из Јемена започели су прије скоро 10 година устанак у сјеверном граду Сада, жалећи се на маргинализацију. Хиљаде људи убијене су од тада на обе стране.

Хути се тако зову по свом духовном вођи, клерику Хусеину Бадру Едину ел Хутију, који је предводио устанак 2004, а касније те године је убијен.

Бивши побуњеници учествују у шестомјесечном Националном дијалогу, чији циљ је да се све јеменске ривалске групе, политичке партије, вјерски и племенски лидери доведу за исти сто и разговарају о новом политичком систему Јемена, прије писања устава.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *