Jемен: Постигнут споразум након опкољавања предсједничке резиденције

Јеменски предсједник Абде Рабо Мансур Хади постигао је споразум са шиитским побуњеницима за окончање насиља у пријестоници Сани, јавила је јеменска државна агенција САБА. Споразумом, који је постигнут касно вечерас, позивају се наоружани Хути да се повуку око куће и резиденције предсједника Хадија, коју су јуче опколили. Од побуњеника се захтијева и да ослободе високог […]

среда, 21 јануара, 2015 / 22:03

Јеменски предсједник Абде Рабо Мансур Хади постигао је споразум са шиитским побуњеницима за окончање насиља у пријестоници Сани, јавила је јеменска државна агенција САБА.

Споразумом, који је постигнут касно вечерас, позивају се наоружани Хути да се повуку око куће и резиденције предсједника Хадија, коју су јуче опколили.

Од побуњеника се захтијева и да ослободе високог савјетника предсједника кога су киднаповали претходних дана.

У споразуму постоји одредба којом се излази у сусрет захтјевима побуњеника за измјену Устава и повећава њихова заступљеност у парламенту и државним институцијама.

АП подсјећа да су савјетници предсједника раније саопштили да је он "заробљеник" у свом дому. Током дана власти Јемена су затвориле други аеродром у граду Адену, други по величини у земљи.

Хути, који чине око 30 одсто становништва Јемена, прошлог септембра заузели су велике дијелове територије те државе, укључујући главни град Сану.

Претходних дана Хути су отели шефа Хадијеве канцеларије да би, како су саопштили, спријечили планирани састанак о новом Уставу који предвиђа подјелу земље на шест федералних региона. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *