Јемен: Дјеца сањају дронове

Тринаестогодишњи дјечак који је прошлог мјесеца убио у Јемену ЦИА дрон мјесецима раније је говорио да живи у сталном страху од "смртоносних машина с неба" које су већ убиле његовог оца и брата. "Виђам их сваки дан и сви их се боје", причао је Мохамед Туајиман у свом селу Ал Зур, гдје је и погинуо […]

среда, фебруар 11, 2015 / 07:50

Тринаестогодишњи дјечак који је прошлог мјесеца убио у Јемену ЦИА дрон мјесецима раније је говорио да живи у сталном страху од "смртоносних машина с неба" које су већ убиле његовог оца и брата.

"Виђам их сваки дан и сви их се боје", причао је Мохамед Туајиман у свом селу Ал Зур, гдје је и погинуо прије двије седмице.

"Доста дјеце из овог подручја се буди из сна јер имају ноћне море с дроновима. Они су претворили подручје у пакао и стални терор и сада их сањамо."

Већи дио живота провео је у сталном страху од удара беспилотних летјелица. Године 2011. војни дрон је убио његовог оца и брата тинејџера док су чували своје камиле. Дрон који је убио Мохамеда је дејствовао 26. јануара у Харебу, око сат вожње од његове куће.

Пројектил је ударио у возило у којем су били тинејџер, његов рођак Абдула Калид ал Зиндани и трећи човјек.

"Видио сам сва тијела комплетно угљенисана", каже Мохамедов старији брат Мекдад.

"Кажу нам да дронови долазе из базе у Саудијској Арабији, као и с морске обале у близини Јемена. Говоре да их шаљу да би убили терористе, али увијек при том убијају невине људе", говорио је Мохамед прошле године.

Неколико америчких званичника, који су остали анонимни, рекло је да је удар извела ЦИА и да су у њему убијена тројица милитаната за које се вјерује да припадају Ал Каиди.

Провинција Мариб, у којој је живио тинејџер, постала је поприште сукоба Хутхи побуњеника и локалних племена која се противе настојањима побуњеника да ову регију ставе под своју контролу. Као и остале породице око Ал Зура и широм Мариба, тако су и Туајимани укључени у потискивање снага Хутхија.

У тајном програму којег ЦИА спроводи у руралним и изолованим дијеловима Јемена лако се може десити да постоји конфузија у вези с људима који настрадају од удара дронова. Приврженост Ал Каиди и антивладини ставови племена се међусобно мијешају зависно ко кога напада.

Мекдад каже да је његова породица погрешно повезана с Ал Каидом и њени чланови снажно оповргавају да је Мохамед био члан ове терористичке групе или је учествовао у борбама против Хутхија.

"Он није био члан Ал Каиде. Он је био дијете", казао је Мекдад.

Говорећи у Ал Зуру, Мекдад је рекао да им је Ал Каида понудила помоћ након што им је отац погинуо.

"Али ми нисмо били с њима и иако сада тврде да је Мохамед био њихов члан то није истина", казао је он.

Његов отац Салех Туајиман настрадао је 2011. и иза себе је оставио три жене и 27 дјеце. Породица је сада изгубила три члана и живјеће с осјећајем неправде.

"Старији су нам рекли да је кривично дјело да се убијају цивили без означавања разлике између терориста и невиних особа. Не треба да кривите нас ако се симпатишемо с Ал Каидом, јер су то били једини људи који су нам показали своје лице. Влада нас је игнорисала, САД су нас игнорисале и нису нам платиле одштету", додаје Мекдад, наводећи да ће ићи на суд да докаже да је напад био обична грешка.Оставите одговор