Јелко Кацин: Румунија неће правити проблем Србији

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да је увјерен да Румунија "неће правити проблем" у погледу гласања о давању статуса кандидата за ЕУ Србији. "У Европском парламенту имамо широку сагласност шест највећих политичких група које ће сутра гласати за препоруку да Србија добије статус земље-кандидата, па сам на неки начин дубоко убијеђен […]

среда, 29 фебруара, 2012 / 21:05

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да је увјерен да Румунија "неће правити проблем" у погледу гласања о давању статуса кандидата за ЕУ Србији.

"У Европском парламенту имамо широку сагласност шест највећих политичких група које ће сутра гласати за препоруку да Србија добије статус земље-кандидата, па сам на неки начин дубоко убијеђен да и господин (предсједник Румуније Трајан) Басеску, макар устао на лијеву ногу, неће гласати против", рекао је Кацин.

Према његовим речима, постигнута је довољно широка сагласност на нивоу шефова држава и влада да Србија добије статус земље кандидата, јавили су београдски медији.

"Савјет министара спољних послова препоручио је да статус кандидата буде додијељен Србији на Самиту ЕУ који се одржава сутра и прекосутра", рекао је Кацин, обраћајући се члановима Одбора Европског парламента за спољне послове.

Он је рекао да је Србија постигла споразум о регионалној сарадњи с Приштином, да напредује примјена постојећих договора, док се сарадња са Еулексом и Кфором успјешно наставља након што су преостале барикаде са српске стране уклоњене.

"Ови помаци представљају јасан знак да је Београд спреман да посвећено ради на нормализацији односа са Приштином. Ми то морамо јасно да признамо и надам се да ће Самит потврдити одлуку о статусу кандидата за Србију и тиме заједно са Европским парламентом пружити руку Србији", рекао је Кацин.

Он је позвао колеге посланике у спољнополитичком комитету Европског парламента да гласају сутра за резолуцију о Србији, која је допуњена усменим амандманима, јер се тиме похваљује напредак који је Београд постигао.

Министари иностраних послова земаља чланица ЕУ јуче су у Бриселу донијели одлуку да се препоручи давање статуса кандидата Србији за чланство у ЕУ.

Расправа је, супротно очекивањима, трајала више сати због тврдог става Румуније која је захтијевала да се у текст закључка стави и гаранција да ће Србија поштовати националне мањине.Оставите одговор