Јељцин није рекао Њет: Руси продавали оружје Хрватској

Од 1992. па све до 1997. из Русије је за Хрватску организовано 150 до 160 летова, а у просеку је превожено стотину тона оружја по лету Хрватску, која је током рата била под ембаргом на увоз оружја, наоружавала је Русија, чији је тадашњи председник Борис Јељцин одобрио 150 летова транспортера за Загреб, објавили су хрватски […]

понедељак, јун 17, 2013 / 11:55

Од 1992. па све до 1997. из Русије је за Хрватску организовано 150 до 160 летова, а у просеку је превожено стотину тона оружја по лету

Хрватску, која је током рата била под ембаргом на увоз оружја, наоружавала је Русија, чији је тадашњи председник Борис Јељцин одобрио 150 летова транспортера за Загреб, објавили су хрватски медији.

У то вријеме Звонко Зубак био је један од сувласника компаније “Њинслеџ Финанс Лимитед”, основане на Канарским острвима. Иза назива компаније крило се двадесетак оснивача, разних пословних људи из Енглеске, Финске, Канаде, Швајцарске, Чешке и Њемачке.

Зубак је био једини Хрват у тој групи. Људи из “Њинслеџа”, захваљујући својим везама, дошли су до Американца, једног од савјетника за војна питања тадашњег предсједника САД Џорџа Буша Сениора, како би покушали да договоре куповину оружја. Међутим, САД нису могле да дозволе кршење ембарга.

Но, наставио је Американац и казао Зубаку да постоји друга могућност да Хрватска оствари свој интерес, односно да оружје набави од Русије. Изненађени Зубак Американцу је узвратио како мисли да је то немогуће с обзиром на то да су Руси у добрим односима са Србима.

– То је јасно, али покушајте, постоје велике шансе да од Руса добијете вама најважније – рекао је Американац.

Почетком фебруара 1992. године Зубак је отишао на неколико дана у Москву гдје га је чекала висока руска војна делегација, преносе хрватски медији.

Руси су били љубазни и коректни и нису пуно обећавали. И убрзо се испоставило да такав посао у Русији може одобрити једино тадашњи предсједник Борис Јељцин. Послије десетак дана Зубак је добио позив из Москве. По доласку у Москву Руси су Зубака обавијестили да имају одобрење Јељцина за продају цивилних хеликоптера.

– Даћемо вам пар комада – рекли су Зубаку, који данас каже да му је у том тренутку постало јасно да ће на крају успјети да добије и МИГ-ове и борбене хеликоптере.

И заиста, у касно прољеће 1992. године у Хрватску су стигла два транспортна хеликоптера, у прелету из Русије.

Посао Хрватске са Русијом послије прве набавке развијао се све брже, а из војне базе двјестотињак километара источно од Москве почели су редовно да полећу велики руски транспортери. Од 1992. па све до 1997. из Русије је за Хрватску организовано је 150 до 160 летова, а у просјеку је превожено стотину тона оружја по лету.

Подсјетимо, истраживање словеначких новинара довело је до сазнања да је Русија наоружавала Словенију током рата у СФРЈ!0 КОМЕНТАРА

 1. Русија је луда земља, из ње истовремено лете авиони са оружјем за хрвате, а у другим авионима добровољци Козаци, српски пријатељи, ратници, за помоћ Србији и Србима…:(

 2. Тада Русија није ни личила на државу.
  Стварна власт је била мафија и разуларене банде, на челу са зомбираним пијандуром. Радио је ко је шта хтео!:-o

 3. „slavija, 17.06.2013. 15:42:39 [79722]
  Тада Русија није ни личила на државу.
  Стварна власт је била мафија и разуларене банде, на челу са зомбираним пијандуром. Радио је ко је шта хтео!“

  А шта је данас друкчије?… 😀 Ајд ОК.. кажу да Путин није пјандура.. мада ни у то нисам увјерен.. 😀 А остало је баш овако како си описао..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *