Јелена Тривић: Више од пола буџета иде на враћање кредита – милијарду и 139 милиона

"Изашао је документ оквирног буџета гдје према информацијама Министарства финансија у 2022. години сервис дуга, односно отплата кредита из буџета, износи милијарду и 139 милиона. Да ли сте Ви као премијер упознати са тим подацима, и шта радите да до тога не дође"?

среда, 23 септембра, 2020 / 07:39

Упитала је јуче то народни посланик и потпредсједник ПДП Јелена Тривић, током засједања Народне скупштине Републике Српске и додала да се Влада Републике Српске убрзано задуживала у вријеме кризе изазване корона вирусом, јер како каже, нису имали друге начине да обезбиједе потребна средства.

Тривићева истиче да из података који стоје у званичном документу Владе Републике Српске можемо јасно видјети каква нас економска ситуација очекује у наредним година, поготово за оне буџетске кориснике који долазе у ред исплате тек након што се из буџета измире дуговања, а тај правац у којем Влада сада иде је једноставно неодржив.

"Према званичним подацима Владе Републике Српске, из документа који носи назив Документ оквирног буџета, можемо видјети да ће за 2023. годину отплата рате сервис дуга из буџета бити милијарда и 139 милиона. Дакле, милијарда и 139 милиона ће бити више од сваке друге марке редовних буџетских прихода које ћемо одвојити за отплату кредита. То значи да ће се од новца који се прикупи у буџет, чак више од пола, ићи у сврху враћања кредита" – истакла је Тривићева и додала да уз овакве пројекције, Влада Републике Српске нема никакву шансу да снизи пореско оптерећење привреди, као што се већ дуги низ година обећава.

"Ако узмемо у обзир ове податке, нека се нико не нада у пословној заједници, да ће им бити смањено пореско оптерећење. Важно је поменути и податак да инвестиције у бруто домаћем производу учествују са тек 15%, те из тога можемо закључити да ова Влада иза себе оставља пустош"- истакла је Тривићева.