Јелена Тривић тражила од Вучића да обзнани доказе за страно мијешање у изборе

Јелена Тривић је посланица у будућем сазиву Народне Скупштине Српске изабрана на листи ПДП. Но, на крају отвореног писма предсједнику Србије она се потписује као "доцент доктор". Ми једнако јавно питамо, да ли је то због ритуалног одрицања мандата на Тргу Крајине?

петак, 19 октобра, 2018 / 23:42

Поштовани предсједниче Вучићу,

ја сам Јелена Тривић, доктор економских наука. Држављанин сам и Републике Српске и Србије. Дакле, предсједниче, и мој сте предсједник. За матицу сам везана не само држављанством већ и родбинским, кумовским и емотивним везама. Чак је и моја професионална каријера нераскидиво везана за Србију, наиме докторирала сам на Економском факултету Универзитета у Београду, на којем сам изводила наставу једно вријеме.

Крајем септембра ове године, у јеку предизборне кампање у Републици Српској, најавили сте да ћете "после избора изнети доказе, фрапантне доказе о најбруталнијем мешању појединих западних сила у изборе у Републици Српској". Та Ваша изјава је преплашила народ Републике Српске, а и мене лично. Тешко ми је да себе увјерим да је могуће да нам странци, двадесет три године након рата, утичу на изборну вољу народа. Уопште, страшно је то да се било ко мијеша у изборни процес Републике Српске. Знам да сте државник са бројним обавезама, често путујете, отварате фабрике, борите се као лав за Космет, али ево прошло је више од десет дана од затварања биралишта и мислим да је коначно право вријеме да изнесете фрапантне доказе које имате како би народ Републике Српске видио о чему се ту ради.

Искрено, оно што са сигурношћу данас можемо назвати фрапантним јесте изборна кампања. Никада изборни процес у Републици Српској нису пратиле оволике неправилности. Фрапантно је то да су највиши државни функционери отворено пријетили онима за које се утврди да нису гласали за њих, што значи да они имају начин да повриједе тајност изборног процеса. Тако су се на удару нашли радници, доктори, пензионери, чланови синдиката, најбољи студенти, и сви они који мисле и понашају се другачије од онога како њима одговара. Све ове ствари нису изазвале адекватне реакције и санкције надлежних институција што је, по мом мишљењу, фрапантно. Фрапантно је то да сваке године Република Српска остаје без више становника него што их је погинуло у четири године рата.

Можда се западне силе и јесу мијешале, само не знамо на чијој страни. Вјерујем да Ви знате. Искуство претходних деценија на Балкану, а и широм свијета, показује да након мијешања западних сила у изборе, њихови "пулени" долазе на чело државе. И сама Србија је прошла слично почетком вијека, све до Вашег доласка на власт. Вас је изабрао народ Србије.

Молим Вас да у што скорије вријеме изнесете фрапантне доказе које посједујете. Уколико то не учините или ако се покаже да су фрапантни докази били само једна изјава која је заправо потврдила Ваше мијешање у изборни процес у Републици Српској, остаћете у мојим очима и очима великог дијела Срба на овим просторима упамћени као државник који је само додатно продубио јаз између српског народа западно од Дрине.

С поштовањем и у ишчекивању Ваших доказа,

Доц. др Јелена Тривић