Јелена Тривић: Продаја обвезница је прескупа промоција Српске

Економски савјет ПДП-а изјаву Жељке Цвијановић да се Влада није одлучила на продају обвезница Српске јер буџету фали новца већ да се "на међународном тржишту појави под именом Република Српска" окарактерисао је као скандалозну.

субота, 28 јула, 2018 / 16:43

"Скандалозна је изјава Жељке Цвијановић да смо на бечку берзу изашли само да бисмо се представили под именом Републике Српске. Република Српска је међународно призната, а овакав вид представљања је изузетно скуп по народ Републике Српске" изјавила је Јелена Тривић, предсједник Економског савјета ПДП-а.

Она тврди да се овај вид задуживања показао као неповољан с обзиром на постигнуту високу каматну стопу док су истовремено референтне каматне стопе негативне. Бољи услови су се могли добити код домаћих банака, што ову одлуку чини чудном.

"Ако су Влади већ неопходна задужења за редовно функционисање буџета, то је могло да се уради много јефтиније." додала је Тривићева. По њеном мишљењу, разлог за овај потез Владе није финансијске природе нити је у интересу промовисања имена Републике Српске, као што то немушто тврди Жељка Цвијановић, већ је у питању још једна сумњива спекулативна радња којој је ова власт склона.

"Иза цијеле ове приче лежи чињеница да јавност не зна ко је купио обвезнице Републике Српске на бечкој берзи и једини циљ изласка било је избјегавање да се ово сазна. Влада не жели да да јасан одговор на питање ко је купио обвезнице на бечкој берзи, а ПДП је ово питање постављала неколико пута" наглашава Јелена Тривић.

"Препознавање Републике Српске не може да се деси на силу, плаћањем, оно мора бити резултат нашег унутрашњег економског напретка, стабилности, владавине права и одсуства корупције. Тад би нас инвеститори сами препознали и почели да улажу и то отварајући фабрике а не искључиво улажући у хартије од вриједности по високим каматним стопама" тврди Тривић.