Јелена Тривић: ИСТИНА О ФАМОЗНОМ БДП-у

Политички активни појединци по правилу ријетко пишу, а готово никако на независним медијима. Када је писац уз то још и женског рода, то не да се потпуно уклапа у Фронталову уређивачку политику, већ изазива и задовољство.

уторак, јул 31, 2018 / 23:30

Ових дана чујемо много говора о томе како нам БДП (бруто домаћи производ) значајно расте.

Прво, наравно да је пожељно да овај макроекономски агрегат расте, јер тада расте и богатство народа.

Али, какво нам је то богатство народа?

Чињеница је да имамо најнижи БДП по глави становника у Европи и региону. БДП по глави становника је најчешће кориштена мјера животног стандарда, иако не идеалан показатељ јер не узима у обзир неједнакости у друштву, ипак се најчешће користи.

БДП по глави становника у Републици Српској је на крају 2016. године за коју постоје коначни подаци, износио 8.320 КМ (у Федерацији 8.856 КМ или 6,4% више него у Републици Српској).

Номинално гледано, БДП по глави становника у Чешкој је 17.200 евра (33.640 КМ) или у Румунији, за коју мислимо да је „ту негдје“ по животном стандарду са нама, БДП по глави становника је 8.200 евра (преко 16.000 конвертибилних марака или 2 пута више него у Републици Српској). У недостижној Њемачкој је 35.500 евра.

Истини за вољу, номиналне вриједности овог показатеља не могу да се пореде због разлике у нивоима цијена међу земљама, па можемо да користимо један показатељ који се зове БДП по глави становника према паритету куповне моћи који уобзирује и разлике у цијенама.

Према подацима које публикује ММФ, БДП по глави становника према паритету куповне моћи за одабране земље приказан је у табели испод. Подаци за Републику Српску у бази ММФ-а не постоје, али с обзиром да је БДП по глави становника у Федерацији нешто виши него у РС, можемо податке за БиХ узети као приближне и чак мало више него за Републику Српску.

БДП по глави становника према паритету куповне моћи, 2017. година
Босна и Херцеговина 12.723 долара
Србија 14.999 долара
Бугарска 21.686 долара
Румунија 24.508 долара
Чешка 35.512 долара
Словачка 33.025 долара
Њемачка 50.425 долара

 

Како бисмо интуитивно тумачили податке из претходне табеле?

У Србији се мало боље живи него у Републици Српској, у Бугарскоји и Румунији скоро дупло боље (а ми их сматрамо у нашим главама и даље да су „раме уз раме с нама“), у Чешкој и Словачкој скоро три пута боље, а у Њемачкој четири пута боље него код нас.

Друго, да се вратимо стопама раста БДП-а на које се позивају званичници Републике Српске.

Колико је цијела Европа у економском замаху, показује сљедећа табела у којој су приказане годишње стопе раста БДП-а према подацима ММФ-а у последње три године. Понављам, подаци су приказани за БиХ, али могу апроксимативно да послуже и за Републику Српску, јер Федерација има скоро идентичан раст као и Република, што у пондерисању за БиХ даје сличан резултат.

Стопа раста БДП-а у процентима 2015 2016 2017
Босна и Херцеговина 3.0 3.2 2.7
Србија 0.7 2.7 1.8
Бугарска 3.6 3.9 3.5
Румунија 3.9 4.8 6.99
Чешка 5.3 2.6 4.3
Словачка 3.8 3.3 3.4
Њемачка 1.5 1.9 2.5

 

Њемачка 2,5% у 2017. години, Чешка 4,3% (много више него ми), Словачка 3,4% (опет више него ми), Бугарска 3,5% – више него ми, а Румунија скоро 5% у 2016. години и невјероватних 7% у 2017. години! Пада ми одмах на памет обрнута веза између нивоа корпуције и економског раста што се на примјеру Румуније очигледно очитује. Размишљам о Лаури Ковеши.

Нама би 5 или 6% у условима у којима једна Њемачка има 2,5% било „под мус“, поготово што се са својим извозом наслањамо на Њемачку и друге земље ЕУ које свакако вуче та иста Њемачка. Њемачку намјерно узимам као примјер високоразвијене привреде која посљедњих година доживљава бум, а сваком може интуитивно да буде јасно да је развијеним земљама теже да брзо расту због већ високе базе, док би нама висока стопа раста БДП-а (5, 6 или 7%) требала бити нормална појава. Нажалост, није. Ми се вртимо око тих 2%.

Треће, скромни раст БДП-а у Републици Српској јесте статистичка чињеница која не може да се обори, али су овдје много битнији извори тог и даље скромног раста.

Да се разумијемо, не ради се овдје ни о каквом економском „чуду“. Раст БДП-а у Републици Српској је последњих година углавном „гуран“ растом јавне потрошње финансиране великим дијелом из кредитних задужења.

Ово сви знамо, али ево да поткријепим чињеницама. Треба само мало дубље ући у структуру БДП-а. По потрошном начину мјерења, БДП чине издаци за коначну потрошњу домаћинства, издаци за коначну потрошњу државе, бруто инвестиције у стална средства и разлика извоза и увоза.

Анализом структуре БДП-а уочава се константни раст потрошње државе и константно смањење бруто инвестиција. Дакле, извор овог скромног раста БДП-а није раст инвестиција, што би било најпожељније, него раст потрошње државе, наравно великим дијелом и из кредитних задужења. Ако наведемо статистичку дефиницију Бруто инвестиција, биће јасније зашто је најпожељнији извор раста БДП-а управо ова ставка. Бруто инвестиције у стална средства чине инвестициона улагања пословних субјеката, предузетника и физичких лица, а која се односе на нова стална средства, нематеријална стална средства и трошкове преноса власништва.

У структури БДП-а Републике Српске, бруто инвестиције чине тек 22% од БДП-а у 2016. години, док су 2007. и 2008. године чиниле скоро 30% БДП-а (за период прије 2007. године не постоје подаци). Ово је јако поражавајућа чињеница. Дакле, раст БДП-а није резултат раста инвестиционих улагања пословних субјеката већ искључиво раста потрошње државе из задужења.

И да закључим:

Народ се на хвалоспјеве власти о економском „буму“ обично смије, јер фамозни раст БДП-а, који се након 12 година ове власти напокон десио, не осјећа „на својој кожи“. Очигледно зна народ боље него ја да је тих 2% слабо, танко, прескромно, да не кажем биједно. Нарочито ако се узму у обзир ресурси којима располаже Република.

Након 12 година, владајућа структура почиње да прича о економији, а ја још нисам видјела валидан економски план ни једне од ових партија иако се сматрам информисаном особом.

Статистичка напомена: бруто домаћи производ (БДП) је најважнији макроекономски агрегат у систему националних рачуна и мјера развоја укупне економије.

Ово каже дефиниција нашег Републичког завода за статистику, али да би било потпуно јасније, БДП представља суму произведених добара и услуга произведених у некој земљи/економији током обрачунског периода, најчешће једне године. Врло једноставна дефиниција која интуитивно наводи да је то све што једна земља произведе током једне године.83 КОМЕНТАРА

 1. Kakav politicki pamflet !!!!
  Absolutno dostojan jednog od sljedbnika PDP i jasno ciljan i napisan sa namjerom da diskredituje trenutnu vlast u RS, gdje pri tome koristi tacne ali samo ciljane podatke u namjeri da dokaze i prenese svoju poruku koja je ustvari ne potpuna i ne cjelovita i ne tacna.Mislim na zakljuzak .
  Po ovome vasem clanku jednom Doktoru ekonomije, bolje je da u RS-u nema nikakvog makro-ekonomskog rasta nego bilo kakvog. Znaci PDP bi radije da GDP bude i ‘ minus’ nego 2,3,4 posto (pozitivan) , dok ne bude mogao da bude preko 6 posto ???? Ili mozda zato sto je Dodik za sada lice te ekonomije ?
  U BiH a samim tim u RS takav ekonomski rast od 6 % nakon GFC i sadasnjeg stanja u svjetskoj ekonomiji i politici , je moguc i najviznije izvodiv, samo u snovima!
  Sto je najbitnije i jako zalosno je cinjenica da BiH i RS ne bi ni mogli da izdrzi takav rast ekonomije (GDP) zbog fizickog manjka ljudi ,strucnih kadrova i infrastrukture koja moze da to podrzava ,ali ne samo u BiH vec i u samoj regiji (Yuga). To znaci da BiH i RS ne mogu da se razvijaju ako se region ne razvija istim tempom zbog naseg geografskog polozaja i zbog drugih zavisnosti prema regionu.
  Definicija GDP po Enciklopediji Britanika je “ GDP = Consumption + Investment + Government Spending + Net Exports „. U svojoj analizi autorka je samo izabrala da analizira i akcentira samo jedan segment a to je investicije, gdje ostala tri apsolutno ignorise posto ne zvuce pompezno i u mnogo cemu mogu da ‘ nivelisu ‘ i umanjuju njenu ciljanu kritiku. S obzirom da je gospodja Trivic svoje impozantno znanje ( ne govorim ovo pezurativno vec sa postovanjem) o ekonomiji stical na univerzitetima na kojima se izucava liberalni sistem ekonomije i teorije vezani za istu , ona jako dobro zna koliko u tom sistemu ova tri ciljano ne spomenuta segmente GDP znace i kakav uticaj imaju , narocito u recesij.
  S obzirom da je gospodja Trivic clan PDP smatram da je analiza GDP RS jako stranacki orijentisano i da u samoj izbjegava da iznese vrlo znacajne podatke koji ako se uzmu u obzir daju mnogo realniju sliku ekonomskog stanja u BiH i RS . Primjer .

  1. U Federaciji Bih kad bi se izuzele sve plate i doznake zaposlenih u medjunarodnim organizacijama i zajdnickim organima a samim tim smanjio priliv novca i potrosnje narocito u Sarajevu , GDP Federacije BiH bi bio manji od RS.

  2. Od PDP-ve vlade u RS ,mislim od 2005 , GDP je porastao sa 4.8 milijadi KM na 8.3 milijardi KM u 2016.

  3. Od 2005 do 2008 rast je bio godisnji 12.5 % dok nije zaustavljen sa Globalnom Finansiskom Krizom.

  4. U 2007 po autoru 30 % GDP su bile investicije i to je predstavljalo 1.869 milijardi KM a u 2016 22 % investicija u GDP predstavlja 1.830 milijardi KM . To znaci da su investicije manje za 39 milijona KM u 2016 u odnosu na 2007, sto predstavlja 0.47 % od GDP RS.

  Ni u jednu od gore navedenih analiza u obzir nije uzet najznacajnij efekat na jednu ekonomiju , politicki faktori.
  Kad bi se moglo realno prikazati i kad bi ekonomisti mogli da se lise svih stranackih i licnih osjecanja prema trenutnoj vlasti u RS ( bilo kakva da je) shvatili bi da taj pozitvni rast u poredjenju sa bilo kojom zemljom OCED cije ekonomije nisu izlozene takvom uslovljavanju i politckom pritisku ovih 1,2,3 posto rasta bez obzira na ona 4 GDP segmenta i koji je vise dominatan ,moze se realno posmatrati kao dvocifren rast u odnosu na razvijene zemlje. Glavno je u RS da se sacuva ili cak konzervira privreda da bi sutra kad “ politika “ konacno popusti , takvo stanje omoguci bolje start sa bilo kakvim pozitivnim rastom nego iz minusa. Ja razumiijem brigu za „dug“ ali danas nije lako ni dobiti kredit ako ne mozes da pokazes nekome da imas mogucnost da ga vratis ili ako nemas dobar kreditni bonitet . BiH ima S&P B3 , Moody’s B, Fitch B sto predstavlja visoko spkulativan bonitet ,sto opet znaci rizik za investitora i vise kamate za nas ako hocemo da posudimo pare. Znacajno je reci da ovaj rating se dodjelju za drzavu a to znaci BiH gdje PDP ima vlast i direktno je odgvoran za dobijanje istoga.
  Na kraju kad se sve anlizira dodje se do apusurdne situacije u kojem GDP analiza koju ste vi dali nije nista drugo nego politicka agitacija kojom ciljano krivite nekoga drugoga za PDP-ove direktne greske i poteze sa kojima se konstantno ciljano ili nesvjesno nanosi steta ekonomiji RSa.
  Cinjenica da je PDP dobrovoljno prenio monetarnu i fiskalnu suvernost RS na BiH je neopisiva glupost i najgora moguca ‘izdaja’ od strane partije kojoj pripadate i kad bi je realno uzeli u obzir i uklopili u analizu s kojom ste ismijali RS-ove GDP , siguran sam da niko i nikad vise u RS ne bih glasao za PDP.

  S postovanjem
  Boris

 2. Dobar je tekst ali i Borisov komentar.
  Meni nije jasno zašto se koriste podaci za Rumunija,Češka ili Slovačka kada su nam mnogo bliže Hrvatska i Slovenija.
  Uvijek može bolje.
  Nema nigdje da se uopšte piše o Žitoprometu Bijeljina. Ta firma je u Brčkom osvojila tržište tako lako kvalitetom hljeba jer lokalne pekare prave spužve od brašna.
  Čak nisu bili ni jeftini njihov hljeb je bio 1.5 KM. Firma je nestala za 7 dana.
  Ne poznajem Bijeljinu baš najbolje dal su imali lokacije pogodne za zgrade nemam pojma ali samo u Republici Srpskoj može propasti proizvodna firma koja hrani dva grada.
  Tako da je 2% ko kuća,veoma visok rezultat dovoljan samo pojedincima iz vrha režima kojima su podijelili rudnike,koncesije,MHE.
  Dok minimalna plata ne bude 500€ na banku + plaćeni doprinosi nema priče o bilo kakvom rastu privrede.

 3. „Sto je najbitnije i jako zalosno je cinjenica da BiH i RS ne bi ni mogli da izdrzi takav rast ekonomije (GDP) zbog fizickog manjka ljudi ,strucnih kadrova i infrastrukture koja moze da to podrzava ,ali ne samo u BiH vec i u samoj regiji (Yuga). To znaci da BiH i RS ne mogu da se razvijaju ako se region ne razvija istim tempom zbog naseg geografskog polozaja i zbog drugih zavisnosti prema regionu.“- pa gospodine Borise, gdje ste ovo naučili??? Ostalo ne bih da komentarišem. I još nešto, gospođa Trivić je imenom i prezimenom potpisala analizu. Mogli bi i Vi.

 4. Борисе,

  хајде, све да разумијем теоретско познавање економије, или привреде-производње,видим да си негдје на факултету учио теорију, да си термине научио, али да лупиш „како треба конзервирати привреду док се политичка ситуација не среди“.

  Па онда лупаш, не би могли поднијети раст од 5-6% зато што немамо квалификоване радне снаге?

  Би, поднијели би,у овим околностима најмање толики раст Република Српска
  и треба да има, да неко зна, или дахоће да ради како треба?

  Немој случајно да се даље качиш.

  Ово ти пише човјек из привреде, ово сам реаговао зато што си мислио да мислиш?

  Таквим ћу у кампањи доћи главе, двије марке у животу нису зарадили, а мисле да су Бога за муда ухватили што знају шта значи БДП, или твој јебени ГДП и шта се у њега убраја, или не убраја.

  Поздрав.

  1. Kenjac, covjek je egzaktno komentarisao. Da li je u pravu ili nije, neka komentarise ko zna. Ti ocigledno ne znas. Neko rece, takvima treba oduzeti pravo glasa a ne da se samoproklamuju kao buduci premijeri. Bljak

 5. Kenjac nije u formi pa zato poručuje Borisu:
  “ Немој случајно да се даље качиш.“
  Doduše ako i mi budemo imali našeg Marijana Radičevića u parlamentu EU će zbog njega slati friško štampane €ure na paletama da se realizuju fantazije.
  Šta reći osim dno dna.

 6. Hahahahah !

  Hvala vam svima za sve komentare i drago mi je da ipak postoje i ljudi koji se interesuju za ovakve teme i pokazuju bilo kave poznavanje za iste. Zbog svega toga mislim da sam vam duzan i odgovore na vasa pitanja i komentare koji su proistekli kao reakcija na moj komentar.

  Fakultetski obrazovana osoba se kvalifikuje kao visoko obrazovana sto u prevodu znaci da bi ta osoba trebala ,ajde laicki da kazem , da ima najveci propisani nivo znanja iz oblasti koju je studirala.
  Naravno tokom tog istog skolovanja, student ne izucava samo ‘strucne’ predmete nego i ostale predmente koje na izgled nemaju nikakve veze sa strukom. Razlog za to je vrlo jednostavan posto fakultetski obrazovan osoba pored strucnog znanje sa dobijanjem diplome i tokom skolovanja trebalo bi da bude u stanju da shvati koliko to steceno znaje omogucuje da se „svjet“ posmatra vise-dimezijonalno i multi -disclipnarno sto za posljedicu ima mogucnost da svoje strucno znanje moze da primjeni kao model i u oblastima u kojima tvoja struka nema skoro nikakvih dodira. Ljudi koji su to u stanju da shvate danas su lider i vodje u svojim ili drugim oblastim. Primjer su vam Hedge Fondovi . Ako malo analizirate sastav menadzmenta ili ‘trgovaca’ vidjecete da nema puno ekonomista vec su uglavnom raketni inzinjeri ili bilo koji drugi inzinjeri, nukealrni i teoriski fizicari ili vrhunski matematicari…. Kod nas (region) nazalost fakulteti su postali izvori samo za titule da se pokazuju i da se po potrebi povecavaju tz. platni koeficjenti. Ovo se ne odnosi na gospodju Trivic.

  1. Apostrof
  Razlog zbog koga sam ovo spomenu je Apostrof zbog ocigledno ne shvatanja mog izraza „како треба конзервирати привреду док се политичка ситуација не среди“.
  Ja sam napravio ovdje gresku posto nisam ‘ konzervirati ‘ stavio pod apostrofe, al u svoju odbranu bilo ko ista razumije o ekonomiji ,prakticno ili teoriski jako dobro zna da iz mog komentara taj izraz se upravo odnosi na tih 1,2,3 posto rasta GDP. Onaj ko misli da se ekonomija moze bukvalno “ konzervirati“ ne bi trebao ni da cita ovakve tekstove po meni.
  Druga stvar koju G/Gdj. Apostrof spomenu je jedan segment mog komentar u vezi RS-ove ne mogucnosti da odrzi 6 % privredni rast . Privredni rast od 6 % nece omoguciti porast proizvodnje “ sljiva, psenice ili drugih ‘sirovina’ , pa cak i kad bi to bilo moguce mi ne bismo ni mogli da tolike kolicine transportujemo zbog nedostatka putne infrastrukture koja fizicki ne postoji ni u BiH ni u regionu. Koliko vidim jedan od kljucnih problema za partiju gospodje Trivic momentalno je to sto trenutna vlast gradi i hoce da gradi puteve i auto -puteve. Medjutim, za mene i razlog zbog kojeg sam komentarisao njen 6 % rast je cinjenica da u BiH po statistickom zavodu (mislim nisam siguran-zadnji popis) kaze da je manje od 7 % visoko obrazovanih .Od tih 7 % vi sami zakljucite one sa Miki Maus diplomom , one sa neupotrebljivom diplomom i one koji stvarno mogu da naprave razliku u RS ili BiH. U danasnjoj ekonomiji koja je dinamicna i globalna takav rast je moguc i odrziv samo ako privredjujes u ‘novim tehnologijama’ , ‘finalnim proizvodima ‘ ili sa najbolim strucnjacima unapredjujes trenutnu ekonomiju koja je vec na trzistu. Nazalost RS ni BIH nemaju ovakve mogucnosti.
  Ja isto takodjer radim u privredi i jako dobro znam da tumacim i makro i mikro ekonomske pokazatelje a najvazinje posjeduje i znanje i iskustvo da predvidim njihov uticaj na buducnost i odrzivost kompanije na trzistu za koju ja radim. Vjeruj mi na rijec , zardio sam vise nego dvije marke! Haha!
  Moj komentar je bio dobronamjeran ,strucan( prilagodjen za laicku populaciju) i bez ikakve namjere i stranacke podrske bilo kome. Ja isto takodjer nisma clan i nikad nisam bio clan ni jedne stranke ni ti cu biti . Ja inace ne glasam na izborima i necu imati nikakv problem da bilo ko pobjedi opozicija ili pozicija ,posto je to volja naroda i njegov izbor.
  Jedno sam siguran a to je da kad bi gospodja Trivic svojim ucenicima dala zadatak da analiziraju RS-ove GDP i kad bi ucenik predao svoj rad u istom formatu kao sto je njen tekst , taj ucenik bi dobi ‘kecinu’ ko kuca sa .Objasnjenje bi bilo da je rad jednostran, nepotpun zbog upotrebe ogranicenih i ne profesional ciljanih podatak ne prikazuje pravu sliku navedenog GDPa.
  Jos jednu stvar sam sto posto siguran da autor ovakav tekst nikad ne bi predocio strucnoj javnosti . Ono sto me brine i zalosti je cinjenica da ovaj spominjani tekst citaju i sadasnji i buduci studenti i na taj nacin sticu pogresan utisak o strucnosti gospodje Trivic.
  Za one koji su vec i odavno stranacki opredjeljeni njen tekst ce predstavljati potvrdu sto je vec duboko urezano u njihove glave a za one buduce i sadasnje strucnjake moze predstavljati razocarenje i potvrdu da nista kod nas ne moze a da se ne prodas ??

  Doris
  Gospodja Trivic je objavila autorski tekst na portalu i samim tim cinom ona je morala da se potpise ispod istoga . Ako imate mogucnost da je pitate da li je ovo strucni tekst ili politicki komentar molim vas ucinite to.
  Ja, kao osoba koja je komentarisal njen autorski tekst nemam nikakve pretenzije ni ambicija da moj komentar postane autorski ili strucni odgovor gospodji Trivic. Kao takav moj komentar se odnosi vise na politicki akcent i poruku kojom on zeli da posalje u ovom tekstu i samim tim treba da ostanem anoniman. Ono sto me je natjeralo da ga napisem je cinjenica da ona pripada politickoj partiji koja je oduzela RS- u najvazniji atribut drzavnosti, odrzivosti i garancije za opstanak – monetarna i fiskalna samostalnost. To su dve najvaznij kontrolne poluge tog makro-ekonomskog poretka koji direktno utice na GDP. Nestvarno je da ekonomista njenog formata i znanja pokusava da nametne tezu da pozitvan rast “ nije dobar ‘ ako nije veci od onog sto se smatra po PDP ?
  Sto se tice vaseg pitanje “ gdje sam naucio “ da nema infrastrukture i kadar da podrzi rast odgovor je vrlo prost . Nisam naucio nigdje posto te stavri se ne uce nego se koriste dostupni podatci.Ono sto se uci je kako da ih citas ,primjenjujes i pravilno koristis . A kao takvi oni jednostavno ukazuju i podrzavaju ono sto sam naveo u mom komentaru .
  Da vam predstavim to u naj jdenostavnijem primjeru.
  Zamislite da ja sad imam para i hocu da ulozim $5 milijardi dolara u Cajevac. Obnovim sve hale i trake i kazem ajde pravice te nekakvu elektroniku za trziste Evrope ukljucujucu Rusije. Znaci trebaju mi radnici strucni ,od covjeka na liniji do inzinjera koji treba konstantno da rade i izmisljaju nove elektronske sprave. Kad naparave taj proizvod onda bi on trebao da se transportuje po Evropi jel tako?
  Prva stvar bi bila da ne bih imao mogucnost da nadjem radnike tog profila jel ih nema u RS , a i kad bi moji kamion stigli do Gradiske, stali bi tamo posto nema mosta , ako idu na luku Split ili Ploce nema puta. Ja govorim o stotinam kamion koji bi morali da idu da bi taj rast bio tolike ne 2-3 . Mislim da i sa 2-3 kamiona bio bi problem i rokovi bi probijan sto bi se odrazilo na cijenu i troskove . Ovo je znaci idealn model u kome ne komentarisem uticaj konkurenciju, produktivnost radnika …..

  Raspuchin
  NIsam SNSD -ovac ni njihov kadar niti cu ikad biti. Kad neko drugi argumentovano iznese pravu kritiku bili cije politike ja cu je podrzati pa bila ona i od PDP ili bilo koje druge partije .
  Ovaj tvoj komentar je najjadnije kritika i opravdanje kojim sam sebe tjesis i ubijas u pojam. Nije ni cudo sto ne mozes bolje . Kad shvatis da za tebe nije uposte bitno jeli SNSD ili PDP kadar dok god je strucan i donosi stvarne i realne ekonomske i politicke odluke , sjedices u kaficu i nadati se da ces dobiti na lotu i pri tome kriviti danas SNSD i Dodika a sutra ko god je na vlasti za svoje neuspjehe.

  Srdacan Pozdrav
  Boris

   1. HAhahahaha……Bravo.
    „Tekst prilagođen laicima“
    Ništa mi nije žalije nego kad izgubim dragocjene minute na ovakve buzdovane kao što je ovaj Boris.
    (svjet, ne potpuna,ne cjelovita) Mogao bi sad upisati i srednju kad je faks olako završio…..
    Bukva

  1. Мало си превише дозвољавате у опхођењу са непознатим људима. Нисам улазио у струку јер нисам економиста. То што сам поменуо СНСД и њихову школу је било на основу Вашег напада на ПДП (за кога ме , само да Вас обавјестим , заболе као и за СНСД). Оно што мени спочитавате и сами радите јер тврдити да у ПДП-у нема образованих и стручних економиста је небулозно. Својим коментаром сам алудирао на морал припадника режима јер је потпуно неморално и ненормално тврдити да нам је све боље. Ово што ради режим је исто оно што је радио и њихов идол и идеал Јозеф Броз правећи „гастарбајтерску“ државу и економију која се распала. А ја , ја имам довољно година да се тога сјећам.
   О Вама сте све сами рекли у првом ретку Вашег одговора свима нама , превише „глупима“ да схватимо Вашу генијалност и свима сте се насмијали у лице а то показује Вашу бахатост и помањкање васпитања.

  2. Borise, lupas opasno. Elektronika koju bi ti pravio sa 5 milijardi dolara u Cajavecu, ne Cajevcu (cajevac je biljka) izvozila bi se avionom jer cijena takve elektronike bi opravdavala avio transport. Ali ti si naravno jedan od onih strucnjaka opste prakse koji znaju sta ne valja ali ne znaju kako sami napraviti da valja.

 7. Борисе,

  није проблем твоје писање, ни лапсуси, проблем је (не) намјерно (не) схватање времена у коме живимо, односно, не би циљ твог коментара била критика ПДП-а.

  Разумио сам ја да ти ниси буквално мислио „конзервирање привреде“, разумио сам и зашто мислиш да је немогуће да на годишњем нивоу Тривићкин би-ди-пи, или твој џи-ди-пи буде 5-6%, исто као што сам разумио да си ово написао по страначком задатку, ма колико ти сад писао да си неутралан.

  Наравно да ћу се сложити са свима који кажу да њима није важно ко ће управљати владом и покренути привреду, него да је важно да то неко уради како треба, све као одговор бремену времена у коме живимо.

  Ја сам реаговао зато што знам да може другачије, или зато што нисам видио у Тривићкином коментару ништа више од оправдане критике и чињеница, а у твом ништа више од одбране режима, тиме и овог историјски најгорег модела либералног капитализма, модела који је тако чврсто поставио темеље овдје, да ће скоро, па револуција требати да се ријешимо напасти која ће уништити српски народ и Републику Српску.

  Не бих даље о твојим опсервацијама, опрости, ја ЗНАМ да је све до људи, да је требало давно сасвим другачије поставити концепт развоја Републике Српске, односно, да смо имали после рата паметне људе који су могли без обзира на све притиске успоставити ХУМАНО СРПСКО ДРУШТВО, односно, неуништив правни и безбједносни систем,све као услов стратешког развоја привреде за наредне деценије и прилагођавања образовног система њеним потребама.

  Јавна сам личност која доказано има СТАВ по свим питањима, остварен сам и национално супер одговоран човјек који води авангардну зелену партију, организацију која кроз свој програм нуди ХУМАНУ ДРЖАВУ и конкретна рјешења, зато понекад морам реаговати на политиканство и мудросере.

  Значи, моје је да кажем у предкампањи како се може другачије, понудићу у кампањи пројекат изнуђене ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, у њему између осталог, конкретна рјешења за развој стратешких грана привреде, као искључиви приједлог ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, или заједно са програмским партнерима.

  Понудили смо програмску сарадњу свима,човјек сам сарадње и компромиса у корист општег добра, али испод нивоа части не може, ДОСТА ЈЕ ЗАЈЕБАВАЊА БОРАЦА,НАШИХ ПОРОДИЦА И НАШИХ МЛАДИХ, видјећемо убрзо ко стварно жели добро Републици Српској, односно, ко је вјера, а ко невјера?

  До народа је да на изборима одлучи хоће ли прихватити ово крајње нехумано друштво и полуробовласнички систем, који се персонификује у ратним по поратним профитерима, „бизмисМенима“, задужбинарима, или ће прихватити политику СОЦИЈАЛНЕ ПРАВДЕ, односно, нови начин понашања и размишљања који је сушта супротност овом привредном несистему.

  Волио бих да неко прича о конкретним стварима, нису битни појединци.

  Оно што је сигурно, промјене у Српској су као инзулин, без њих смо готови,са Лазаревићем, или без мене, са Додиком, или без њега, са Говедарицом, или без њега, са…………………………………………….

  Морам да кажем да је до вођства других партија хоће ли прихватити наш спасоносни пројекат, или програмску сарадњу, односно, тиме показати да разумију тренутак у коме живимо, односно да прихватају као неминовност сасвим другачији начин пословног понашања и размишљања у наредна два четворогодишња циклуса-привреда, да искрено желе владавину права, рјешења за 100% здраву животну средину и реалан план за изградњу супер солидарног друштва.

  Друштва у коме сви грађани Републике Српске уживају једнака права, друштва у коме ћемо зауставити одлазак младих, пражњење територије и друштва у коме ће се одгајати млади који поштују своју традицију, историју и културу, али и иду у корак са новим временом.

  Јебига, ево и ово задње испада популизам, али ја чврсто стојим на ногама, 100% знам пут до изградње-доградње неуништивог правног, политичког, безбједносног и образовног система, све као одговор бремену времена, или пута до хуманог, богатог и здравог друштва.

  Да ли ће овакви добити прилику да то у пракси докажу, то је већ други пар ципела.

  Да сам којим случајем члан СНСД, или СДС,односно, да сам испред њих мандатар, то би била реалност, разбио бих на изборима.

  Овако, остаје бар оних 100-150.000 разочараних младих и њихових породица, оних које не могу КУПИТИ, остају као последња нада да ће се њихов ГЛАС чути у НСРС и влади, све да заједно не дозволимо да нам ратни и послератни профитери не постану власници живота наше дјеце, као што су нама, односно, да живимо као робови и постанари на рођеној земљи и да будемо слуге најгорим, у кући коју смо крвљу створили.

  СТЈ. јесам јак.

  Поздрав.

 8. „СТЈ. јесам јак.“ Kratak si kapetane, kratak. Kakva ekonomija, kakvi bakraci. Izumiremo, dostojanstveno.
  Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS u prva tri mjeseca 2018. godine zabilježeno je 2.093 živorođenih i 4.123 umrlih, čime negativan prirodni priraštaj iznosi 2.030.

  Broj rođenih u prvom kvartalu ove godine manji je za 25 u odnosu na isti period 2017. godine, kada je registrovano 2.118 novorođenčadi.

  Istovremeno, broj umrlih osoba za prva tri mjeseca 2018. godine veći je za 12 u odnosu na isti period lani, kada je registrovano 4.111 umrlih.

  Na demografsku sliku ovog bh. entiteta negativno utječe još jedan podatak, koji je zabilježila statistika. Naime, u prvom tromjesečju 2018. godine, u RS je ponovo zabilježeno više odseljenog nego doseljenog stanovništva.

  Brojke pokazuju da se doselilo 946 osoba, a istovremeno RS ih je napustilo 1.106

 9. Свега сам ја тога свјестан.

  Нема проблема ако се хоће, ја причам о једној писменој и национално одговорној политици зелених, политици коју Европа и нормалан свијет не може игнорисати.

  Посљедично имам јасан план развоја свих регија Српске, односно рационално размишљам о територији гдје по свим параметрима може безбједно, културно и богато живјети милион становника, толико.

 10. Ili je to ono: vjerujte mi na rijec, imam plan? Godinama ovdje supljiras i promovises svoj egoizam a nista konkretno nismo procitali. I kako da te ljudi ne zajebavaju? Jedino sto nudis je svoj egoizam i narcisoidnost. Razumijes li ti to kenjac? Ne kontam kako sam sebi nisi dosadio!? WTF

  1. Људи, немојте тако!

   Лијепо је човјек рекао да се скоро састао са могућим Предсједником РС и да је могућег предсједника одушевио својим планом.

   Вјероватно је у њиховом договору да могући предсједник објави тај план, а не Лазаревић,
   тако да је права адреса Говедарица.

   Он је тај који је Лазаревића схватио најозбиљније и ставио га на листу потенцијалних мандатара.

   Ако вас интересује план питајте Говедарицу, пустите Лазаревића.

   1. To onaj potencijalni predsjednik sto ga se ovaj kenjac stidi? Sto ga vrijedja kada mu se kaze da je politicka gromada u odmosu na njega?

 11. Дефинитивно Симо овај на игноре је подгузна муха Стевандића, онај који снима пријатеље кад пију кафу.

  Што се тиче осталог, све ће се чути, промјена понашања и размишљања, питка и национално супер одговорна политика, план обнове, све иде сигурно, сви родољуби, национално одговорни политичари и храбри интелектуалци су позвани, толико.

  П.С. Што се тиче састанака, ти добро знаш са ким сам се тада састао у влади, исто као што ћеш ноћас, или тек ујутро, од твојих из ваше удбе чути са ким сам вечерас био у ресторану на раскршћу пута Сарајево-Соколац-Пале.

 12. Хахахаха, чуј ово, покушај да се дискредитује власт у РС. Ма нема потребе за тим, па ова власт дискредитује сама себе, из дана у дан. Па премијерка каже да је код нас електрична енергија јефтинија 113% него у Хрватској ??? Шта из овога можемо закључити ? Па да владу води особа која не зна процентни рачун. И ко њу треба дискредитовати ? Па она чим зине, сама себе дискредитује.

 13. Што се мене тиче, испуцао сам поруке, можда ако Симо нешто симпатично напише, па да се мало нашалимо, иначе, тема о би-ди-пи, и џи-ди-пи је за капетана затворена.

  Пратите ме на некој другој теми, ако будем уопште ових дана коментарисао.

  Превише је јака она моја порука као одговор Борису, могла је комотно бити КОЛУМНА- то је коментар од данас у 13.49, једноставно,после оног нема даље, зар не Симо?

  Поздрав, све вам најбоље желим, без обзира што су неки господа, неки настрани и надничари, неки само надничари, неки опет ДАЛЕБУ, они који што рекао Виљушка у ЛЕПА СЕЛА, ЛЕПО ГОРЕ, хоће нешто за дневник да изјаве?

  Иначе Симо, зар те неки од коментатора не подсјећају на оне бабе које су годинама трошиле пензију зовући телефоном на радио уживо, оно кад их водитељи препознају па кажу:Како сте баба Младенка, препознао сам те, шта нам данас лијепо спремаш за ручак, да није сарма?

  А баба Младенка одговора:
  „Здраво душо моја, срце моје, не спрема баба Млађа сарму, пуњена је паприка, душо моја, толико бих вољела да си близу да ми дођеш на ручак, иначе гласаћу на овим изборима за онога ко побиједи, све вас још једном љубим и поздрављам вас све у студију, тебе водитељу Симо посебно“

 14. Od 1351 rijeci u mom komentaru nekim je najvaznije kako sam napiso Cajevec ili Cajevac ili sam napisao ‘ne’ zajedno ili odvojeno.
  Hahahah ! Uzivajte vama je najlakse i najbolje.

  Raspuchin

  U pravu si u mom prvom komentaru u prvom pasus sam u afektu napisao stvari koje ako hoces mogu da se vide kao protiv PDP. Razlog za to je bio apsolutna razocaranost na zakljucak koji proizilazi iz njenog u tekstu i cinjenicu da je to politicki pamflet koji je ona morala da napise. Ako dalje citate moje komentare vidjecete da ja nigdje nisam spomenu druge strucnjake iz PDP samo pojedine odluke koje je ta stranka donjela i sprovela.Te odluke koje se podrzane od PDP u ovom slucaj siguran sam nisu podrzane od strane PDP-vih ekonomskih strucnjak vec politicara.Cak sta vise, ja o gospodji Trivic cijelo vrijeme pisem sa postovanjem ali i sa malim razocarenjem zato sto je morala da napise ovakav tekst.
  Vi ste taj koji prvi pezurativno okarterisao moj komentar sto ja nema nikakav problem ali isto sam odlucio da vam odgovorim u mom drugome komentaru.Nacin na koji sam vam odgovorio je upravo onakav koji odgovara vasem komentaru .Nije bio prostacki a nije bio ni nepristojan.
  Prvo meni je zao i zalosno sto vi sebe vidite i postavljate kako ‘glupu’ osobu a to sto mene vidite kao ‘genijalca’ to je apsolutno vas izbor. Pretpostavljam da je to zato sto kako sami kazete da niste ekonomista, a s obzirom da ja koristim strucne podatke to vama izgleda kao “ генијалност kojom se s свима насмијали у лице а то показује Вашу бахатост и помањкање васпитања.“
  Ovaj vas komentar se upravo svodi na onaj problem za ljude koji zavrse fakultet koji nisu u stanju da vide svijet u vise ‘boja’ nego samo crno i bijelo.
  Ja da vam budem iskren tacno znam koliko ‘vrijedim’ i nemam nikakvu namjeru da se dokazujem pred nekim a narocito ne pred anonimnim auditorijem. Isto tako nemam namijeru da nekoga potcjenujem ili omalovazavam.Ovo vidim samo kao pozitivno iskustvo i razmjenu misljenja.
  To sto nekom ne odgovara moje misljenje to je druga stvar. U mojim komentarima ja sa komentarisao tekst glavnog PDP-og ekonomiste i kao takve ,javne licnosti.U mom komenatru nema osjecanja,nema navijanja i nema zelje da neko pobjedi ili izgubi.
  Postoje podatci koje sam koristio koji su svima dostupni u kojima podrzavam svoj argument protiv onoga sto je napisano u tekstu. To ne znaci da sam ja u sustin protiv PDP ili za SNSD. Ja sam kritikovao tekst koji je napisala PDP-ov glavni ekonomista. To je cinjenica . Pretpostavljam da je tekst potpisao SNSD-ov ekonomista ja bih u tom slucaju bio polaznik u “ „Школи нових лидера PDP-а“.
  Gospodine Raspuchin citav je problem sto vi vidite ono sto hoce te da vidite a ne ono sto pise.Vas deviza je izgleda “ ako nisi sa mnom onda si protiv mene“ . Nema trece ili cetvrte mogucnosti? Ja isto tako imam godina i i znam sta je bilo za Tita a to je druga tema. Citav problem naseg drustva je to sto svako misli da moze da bude sve. Kod nas i mesar posto radi sa mesom ,misli da ne bi nikakav problem bio da bude hirurg. Logika je, meso je meso.
  Moj vam je savjet da se ne zalite i da prestanete da se gledate u negativnom svjetlu samo zato sto nesto ne znate. Niko se nije jos rodio da sve zna ali osjecam se jako tuzno sto nasi ljudi , ovo ne govorim samo za vas, necije znanje vide kao pretnju i ponizenje. Vjeruj te mi nisu svi ljudi pokvareni i vecina je spremna da pomogne jedni drugima.Problem nastaje kad ljudi pocno da komentarisu s strucne pozicije nesto o cemu nemaju pojma (opet ovo se ne odnosi licno).Tada nastaje haos i onda se skrece sa teme na osjecnaj , navijanje , ko koga voli ili podrzava u principu na sve sto je apstraktno kao vas prvi komentar. Ovi gore par kratkih komentar od drugih ucesnika su vam je najbolji primjer.
  Za kraj jos jedno bih zelio da vam kazem, onaj koji ne postuje nekoga nikada ne bi odgovori tom istom. Za mene vi ste isto kao i ja bez obzira na razlike izmedju nas, a moj pristup je uvjek isti ,sa postovanjem. Zapamti te ,vi ste ono kako sebe vidite i kako se predstavljate .

  Apostrof

  Kritika PDP je minorna i povezana je sa kritikom na tekst od PDP-ovg glavnog ekomiste . Podatci su kakvi jesu i moze te ih sami provjeriti .Ja ne pricam ovdje o emocijam vec o cinjenicama i da je ovaj tekst ,ajde da kazem dosao iz SNSD ja bih svoj komentar isto napisao. To je citava poenta.
  To sto vi hocete da moj komentar vidite kako ste odlucili (sad mi je i jasno zbog cega)to je vase pravo.
  Cinjenica da vi ne volite da cujete ono sto sam ja naveo , ja ne mogu tu da pomognem. Voljeli mi to ili ne to je realnost koju potvrdju i podatci koju je Zeiss iznio ako su tacni.
  Meni izgleda da cete vi ocigledno na sledecim izborim da izadjetu u nekakvo dogovoru sa opozicijom i ja vas podrzavam u tome. Vi imate svoju ‘agendu ‘ sto kazu i gurajte je kao i svaka stranka ili politicar.Ono sto vi ne mozete da vidite je da vas program nigdje nije uspio i nikada nece . Opet , to su nazalost gole cinjenice i dokazalo se da sanjari ( ovo govorim u pozitivnom smislu) kao vi na kraju kostaju drustvo deset puta vise nego najgrori diktatori.Cak i kad bi uspjeli vi da osvojite vlast , kompromisi bi vas pojeli iznutra. To se zove politika.
  Nazalost to nema veze za sa mnom ili sa vama ,to je cista ljudska narav. Ima jedna super poslovica koju je koristila moja baka i koja najbolje opisuje ljude i njihovu narav . Ona je ovjek govorila ‘ Sine niko svjetu nije napeko’ kolaca , pa neces ni ti „.
  Vase misljenje „па револуција требати да се ријешимо напасти која ће уништити српски народ и Републику Српску. “ nazalost potvrdjuje paravilo koje sam naveo u sanjarima i diktatorima.

  Kritik Analitik
  Hahah ! Pokusava stvarno da nadjem najbolji nacin da odgovrim ali da te ne uvrijedim. Ovo samo odgovaram zbog drugih a ne zbog tebe . Ti ocigledno nemas pojma o cemu pricas i ocigledno tvoje znanje o Avio Transportu pociva na pjesmi “ Avionu slomicu ti krila „. Sala !!!
  Evo jedan predlog za tebe . Ja cu da ulozim pare u BL i postavicu tebe za mog direktora prodaje u Evropi s bjanko otvorenim racunom za tvoju platu .Uslov je da izaberes bilo koji proizvod koji ce se proizvoditi u BL ,transportovati sa Avio Transportom i prodavati u u Evropu. Mozes slobodno da izabers grad u kojem ces zivjeti . Naravno taj tvoja prodaja mora da ostvaruje minimum profit u realnim trzisnim uslovima.
  Ako ti napravis takav realan poslovni plan vjeruj mi na rijec i ja i ti cemo dobiti Nobelovu nagradu za ekonomiju

  Pozdrav
  Boris

  1. Борис,

   граматичке грешке у твом тексту говоре да имаш приличне рупе у образовању.

   А то опет значи да је врло лако могуће да се рупе налазе и у твојим економским сматрањима.

 15. А што се тиче Лазаревића поручујем му да настави своју промоцију јер је стара пословица:“ Не јебу лијепи него досадни“.

  1. Mladene,
   Glupom (Borisu) je džabe govoriti. Slučajno mi je to struka, pa znam ponešto o tome. Ljudi koji pišu „hahaha“ u komentarima inače nisu vrijedni pažnje ali ovoj bahatosti tako karakterističnoj za pripadnike vladajuće sekte mora se stati u kraj.

 16. Samo ljudi koji si ogorceni ,nesretni i bez znanja kad ne znaju o necemu da raspravljaju onda postaju agresivni , lazu i vrijedjaju . Sve to se najbolje spakuje u par recenica.
  Naravno razlog je vrlo jednostavan ,a to je da se skrene sa teme.

  Samo dva korisnika su ‘argumentovano’ osporavala ovo sto sam napiso . Gospodin Raspuchin koji je doduse priznao da to nije njegova oblast i Gospodin Apostrof .Njihovi komenatri na moj komentar su bar bili ‘blizu’ teme ,iskreni i donekle konstruktivni i hvala vam za to .

  Ovoj dvojici gospodina zelim sve najbolje u ‘lektorisanju’ i ‘struci’ i najvaznije zelim vam od srca da u Oktobru pobjedi vase politicke opcije ,posto je to kao sto vidim za vas najvaznija tema i vasa glavna preokupacija. Vi, vjeruj te mi na rijec , ne zasluzujete nista bolje od toga i iskreno se nadam da ovo sto sam vam pozelio nece prerasti u vasu kletvu.

  Hahahaha ,koriste ljudi koji nemaju sta da brinu ujutro kad se probude posto nikome i nista ne duguju. Najvaznije je da su sretni i da su u svom zivotu sve stekli radeci .

  Sve najbolje u buducnosti posto ce vam trebati jako puno srece jer na zalost nece te moci da se oslonite na vase znanje . Hahahaha! Sala mala!

  Boris

  1. Gospodine Borise,
   dvije stvari u vasim komentarima mi ne dozvoljavaju da vas ozbiljno shvatim, to su: vasa izrazita nepismenost, vasa arogancija protkana licemjerstvom, te narcisoidnost. Mogao bih se sloziti sa nekim premisama i zakljuccima koje ste iznijeli u vasim komentarima, prije svega da je analizirani clanak politicki pamflet, ali kao sto rekoh ne shvatam vas ozbiljno.

   1. Vjeruj te mi na rijec ovaj drugi komentar je prvi veliki korak da postanete realni i manje ogorceni. To je jako dobro za vas.
    Ipak ,jos uvjek ne mozete da se rijesite bjesa tako da imate potrebu da nastavite da vrijedjate jel po vase misljenju to je jedin nacin budete“jednaki“.
    U mom odgovoru Raspuchinu ja sam vec objasnio vase vidjenje ili pravdanje o mojoj “ aroganciji koja je protkana licemjerstvom, te narcisoidnost.“.
    To sto vi moje znanje i argumente koje sam predocio vidite kao takve to je vas problem a meni najbolji pokazatelj s kim imam cast da komunuciram.
    Najlakse je biti prostak i u dve recenice se istresti zato sto ste ljuti i razocarni ili ne volite ono sto mislite da ste culi ili procitali .Ono sto je tesko je sjesti i argumentovano dogovoriti.
    Onaj vas prvi komentar o ‘svinjam i biserima’ bez uvrede je jos jedna potvrda o vama i o vasoj licnosti i karekteru .
    Od svih vasih komentara ovaj zadnji u zadnjoj recenici je jedino direktno vezan za temu o kojoj sam raspravljao i jako sam ‘ponosan’ da sam to izvukao iz vas posto je to pokazatelj da posjedujete savjest. Na kraju vas moram jako razocarati ali ja i ne trazim da me shvatite ozbiljno jer na kraju krajeva mi smo samo anonimci s tim da sam se ja potpisao sa svojim pravom imenom a vi ne.

    Pozdrav
    Boris

 17. Симо прије тужбе за Пељешки мост, да видимо шта је са тужбом против Хрватске за Мркоњић град, коју ономад обећасте ? Што се тиче тужбе за Пељешки мост, видим да су оба главна кандидата за српског члана предсједништва против тужбе, а ако мене питаш, ја сам ЗА. Да чујем тебе за Мркоњић ? Гукни голуне ?

 18. Изгледа са те Иванић култивисао.

  Раније си свакога ко је давао изјаве сличне овим Иванићевим називао усташом.

 19. Свако ко се противи тужби против усташа за Мркоњић Град је усташа. Да ли се бар у томе слажемо ?

  1. Да, ко се противи.

   Једино сумњам да си ти са својим ограниченим умом у стању да процијениш шта је противљење, а шта избор правог момента и аргументације за ту тужбу.

   Ипак бих ја тај чин отео од политичких будалетина попут тебе.

 20. Super je ovaj frontal i komentatori na njemu. Trivicka sa poredjenjem bdp-a razlicitih zemalja, boris sa kritikom njenog rada i apostrof koji se pokusava ukljuciti u svaku temu na portalu. Ako se tom jos doda i simo oroz ili rajko vasic koji je bez dlake na jeziku i nema straha cak ni od dodika dobijamo prilicno simpaticno drustvance. Najgore od svega je sto su svi oni u pravu. Bio rast bdp-a 2 ili 7 posto prosto je svejedno. Sve sanse su propustene i baba sa kolacima je odavno prosla banjaluckim ulicama. Par intelektualaca ce i dalje naklapati oko raznih tema, ispravljati jedni drugima pravopisne greske, onaj drazen 78 ce biti vjecno zahvalan stevandicu sto mu je posudio makaze, a ovaj ce biti sve deblji i alaviji.

 21. Милоа,

  веома ниско од тебе, знаш ти добро ко сам ја, знаш добро колико сам година овдје, колико су ми овдје колумни објавили, али хајде.

  Ја нисам коментатор, ја сам човјек који води авангардну зелену партију и на Фронталу РС сам као у својој кући, на домаћем терену, баш због демократичности и добре намјере према грађанима коју овај портал свакодневно доказује.

  Имам осјећај да си због мене овакав коментар и написао, па онда морам да због „таквих“, пошаљем још једну поруку.

  Значи, моје је да шаљем поруке, идем на изборе као честит човјек који је нешто у животу урадио.

  Нудим много добрих рјешења, али ево, само да добијемо прилику јесенас од народа да очистимо Републику Српску и заштитимо преостале ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ, Лазаревић и ЗЕЛЕНИ би већ тада били убједљиво најбоља ствар која се десила у послератној политици и привреди Републике Српске.

  Кажем само, много, много више позитивног је у игри.

  Значи, ове двије ствари су само дио супер позитивне и реалне приче.

  Али ево конкретно за ово двоје.

  Моја ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА подразумијева максималну озбиљност по питању здравља свих грађана, иде „хумана диктатура“, односно, велики стручни и волонтерски рад, или велики допринос републичких и локалних институција, удружења грађана и свих становника Српске по питању здраве животне средине.

  Исто тако, то подразумијева за вријеме владавине зелених Српске ДИКТАТУРУ(без наводника) Закона по питању очувања преосталих ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, те заустављање свих концесија и њихово преиспитивање.

  Мало ли је да као парламентарни ЗЕЛЕНИ за пар година очистимо Српску, да кроз унутрашњу организацију и законска рјешења у праксу претворимо, те тиме ријешимо много проблема из области еколошке инфраструктуре за 64 општине Српске, значи, да авангардним рјешењима стратешки уредимо област животне средине и прилагодимо привреду ЗЕЛЕНОЈ ЕКОНОМИЈИ-ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ.

  Мало ли је да уласком у НСРС испунимо услов и као пармламентарна зелена партија Српске постанемо чланица ЕГП-моћног савеза зелених партија Европе, савеза који су дио владе у Бриселу и држе све фондове, те их дају само земљама гдје се народ кроз подршку зеленим опредјелио за ОДРЖИВИ РАЗВОЈ.

  Мало ли је да као чланица ЕГП донесемо за еколошку инфраструктуру и пољопривреду велика средства као помоћ зелених.

  За успоредбу, Србија је прошле године добила због зелених у парламенту 400 милиона евра за еколошку инфраструктуру, за пољопривреду 350 милиона, мало ли је да ми као парламентарни зелени Српске донесемо нашим грађанима кроз сарању са ЕГП-зеленим Европе и моћним свјетским фондацијама трећину тога, а мање не може ни теоретски.

  Шта тек да кажем ако спријечимо УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ, односно план да се све што вриједи од ПРИРОДНИХ РЕСУРСА приватизује у наредне четири године, а хоћемо, капетан Лазаревић је правио ову државу и нико је више неће јебавати, ма како се звао и ма колику силу иза себе имао.

  Знаш ли „миола“ колико вриједи то спречавање, минимум десетине и десетине милијарди евра, али што је најважније, то значи спречавање да постанемо робови и подстанари у рођеној кући, или да исцуримо и тиме да се 10-20 година без напада самоукине Република Српска

  Видиш због чега овдје некад АПОСТРОФ кометарише, не на сваку тему, него само на основу тема пошаље поруке, као што је на овом посту случај да одговорно тврдим како је реалан раст БДП-ГДП од најмање 5-6% на годишњем нивоу, наравно у концепту полудириговане привреде, какву ја заговарам као прелазну фазу у наредна два четворогодишња циклуса.

  Ето ти „МИОЛА“ кад си мислио да мислиш, па опет напиши коментар у коме би имао намјеру да дисквалификујеш прејаког Лазаревића?

  Поздрав

  П.С. Ево Симо послушах те па наставих коментарисати, а успут кроз коментар послах поруку оним којим је и намијењена.

 22. Pozdrav za sve učesnike ove rasprave, koju je izazvao Borisov komentar na Jelenim tekst. Jednostavno ne mogu da se otmem jednom utisku, a vezan je za kompletnu Borisovu prepisku.
  Zanima me (a to je i sam Boris provlačio par puta kroz komentare) kako jedan tako vrstan ekonomista, koji kaže da radi i u privredi ima uopšte vremena da čita, analizira i odgovara na tekstove i komentare po portalima.
  Da bi neko napisao smislen odgovor mora mnogo vremena potrošiti na to, a to vrijeme imate samo ako vam je DUŽNOST da ga na taj način trošite.
  P.S. dugo već čitam portale i jednu stvar sa sigurnošću mogu reći-svi BOTOVI imaju mnogo problema sa pravopisom.

  1. „Ovoj dvojici gospodina zelim sve najbolje u ‘lektorisanju’ i ‘struci’ i najvaznije zelim vam od srca da u Oktobru pobjedi vase politicke opcije ,posto je to kao sto vidim za vas najvaznija tema i vasa glavna preokupacija. Vi, vjeruj te mi na rijec , ne zasluzujete nista bolje od toga i iskreno se nadam da ovo sto sam vam pozelio nece prerasti u vasu kletvu.“
   Ovo sam napisao u jednom od prethodnih komentara i vjeruj mi na rijec apsulutno je prikladno i za tvoj komentar .

   Jedini razlog za moj ucesce u ovom ‘panelu’ je ustvari reakcija na tekst koji je napisala osoba koja sutra treba da preuzme odgovornost za ekonomiju RS.
   Ono sto je zadivljuce bar za mene je nacin na koji vecina vas tumaci ,reaguje,komentarise stvari o kojima u principu nema pojma. Najgore je sto se to ne odnosi samo na ovaj primjer ,ja govorim i normalnom zivotu na druge stvari ljudi reaguju na isti nacin.
   Ocigledno da je to slucaj i sa vama jer ovi moji komentari koji su u principu upravo samo to,komentari koji su napisani za pet minuta ,navode vas na zakljucak da sam vam ja porucio da sam ‘vrstan ekonomista’ i jos sta gore, to postaje vas fokus a ne tema na koju se isti odnose. Sledeca stvar je da se ‘kacite’ na neke druge moje greske (opet ne vezane za temu) da bi dalje mogli da opravdate da sam ja ovo smisljeno napisao , da sam BOT , da sam SNSD , da mrzim PDP ……… Previse licno svodite sve u zivotu i zato valjda reagujete na ovaj nacin.
   Kaze te da ste citali moju prepisku i vjerujem vam, ali ocigledno samo selektivno posto se vidi da ne volite moje zakjucke. Naravno to je apsolutno u redu ali ja ne mogu da vjerujem da danas kad je drustvo toliko napredovalo i toliko je otvoreno(internet) , nasi ljudi kao vi , namjerno i dobrovoljno se zatvaraju i ogranicavaju .Vi jednostavno ne zeli te da razmisljate i da pokusate da vidite stvari iz druge perspektive.Ne znam da li je to strah, ogorcenost ,razocarenje ili ljenost. U ovih par pasusa koji ste napisali zadivljuje me vas zelja da ‘konzervisete ‘ vas intelekt i razmisljanje samo zato sto je lakse tako i u trendu da se ponavlja ono sto vecina govori? Izgleda mi kao da ste htjeli da porucite ‘ Ej i ja sam tu i ja mogu nesto da kazem. Ponovicu po hiljaditi put BOT,BOT ……..’ ????
   Ajde da vam ponudim drugu perspektivu pa da razmislite da li je moguce da niste ‘ne daj boze upravu ‘ i da postoji druge mogucnosti sem vase!
   Dan ima 24 sata i u tih 24 sata onome ko posjeduje znanje o cemu komentarise ( pa cak i elementarno ) 5-10 minuta dnevno vremena ne predstavlja mnogo ; mozda ja zivim na kraju svjeta ili u drugoj vremenskoj zoni a mozda u istoj zgradi ili naselju kao i vi; mozda ja jednostavno mislim da je trebalo da odgovorim na autorski clanak gospodje Trivic i nista vise ; mozda sam ja simpatizer PDP ali ne i nase ekonomske politike ; mozda sam ja SNSD -vac koji mrzi PDP a mozda samo i SNSD-vac koji komentarise jel mislim da zakljuci iz teksta nisu uredu ……
   Upravu ste kad kazete da postoji DUZNOST ali isto tako razlicite vrste iste. Mozda je moja duznost da reaguje ko osoba koja zivi tamo i ne slaze sa izrecenim , mozda je moja duznost da kazem ako mislim da je lose to sto je navedeno u clanku za RS , mozda ja jednostavno hocu da komentarisem, mozda sam ja ocajan i stalo mi je do RS posto vidim da gdj. Trivic ne zna sta prica (hipoteticki receno samo – imam jako visoko misljenje o gdj.Trivic kao strucnjaku , a mozda je stavrno ono sto vi kazete tacno………
   Poenta je da postoji milion perspektiva i pogleda na ono sto sam komentarisao a vi ste izabrali samo jedan zakljucak koji ste protumacili na vama jedino poznat nacin (ako nisi sa nama onda si protiv nas) zato sto je tako najlakse i nazalost vama jedino poznato.
   Upravo zbog toga kod nas se nikad i nista nece promjeniti bez obzira koje na vrhu. Unistice nas ta nasa intelektualna samo-zatvorenost ,ne samo intelektualne elite nego i prosjecnih gradjana.
   Ono sto meni nikad nece biti jasno je ta izrazita zelja i odbijanje nasih ljudi da vide svijet,zivot i proces oko njih koji se desavaju sa otvorenim ocima i svjescu.
   Vidim ti imas vremena da citas sve komentare i za razliku od tebe ja mislim da je to uredu i mislim da je bolje da to radis nego da buljis u TV bez obzira da li je to tvoja DUZNOST ili nije.

   Nista nam nazalost ne preostaje nego da uzivamo u takvoj realnosti zajedno sa ljudima kao sto si ti .

 23. Ћути се, појела маца језик,а „МИОЛА“, да ли и сад лицемјерно тврдиш да се апостроф јавља на сваку тему, или само на битне теме, све као одговоран човјек са врло јасним СТАВОМ и приједлогом рјешења?

  Зар мој коментар није у складу са темом и зар не доноси сигурну ДОБИТ за Републику Српску, или стојиш још увијек иза констатације да се не може баш ништа промијенити?

  Ти као ниси БОТ, из твог коментара је јасно чији си, зар не?

  Хајде ти сад напиши како ниси ништа мислио лоше, да си у најбољој намјери………………………..

  1. Covjece, ovo je javni prostor, ti kao politicar u pokusaju obracas se javnosti, predstavljas svoje ideje, iznosis svoje kobajagi programe (spisak lijepih zelja – kada procitam nesto konkretno povlacim ono kobajagi). Ideja svi imaju ali problem nastaje kada ih treba realizovati. Od tebe nikada nismo culi ovo drugo. Nemoj samo sada citirati Diznija. Godinama kao papagaj ponavljas dvije-tri teze, koje nisu ni teze vise su demagoske floskule. Elem, kao javna licnost, na javnom prostoru, treba tako i da se ponasas. Ne mozes onima koji ti se suprotstave, ili te zajebavaju, da uzvracas uvredama i da ih etiketiras. Ustvari, mozes, jer to i cinis, ali… Sve u svemu, mene kao nekoga ko ne pripada ni jednoj politickoj opciji i nekoga ko uglavnom apstinira od izbora nisi ubijedio da glasa za tebe. Cak sta vise, da ne citam sta ovdje pises mozda bih i dao glas toj ideji, ali ovako te dozivljavam kao obicnog narcisoidnog, egoisticnog kenjca sa psihopatoloskom simptomatologijom.

 24. Oпа Симо, јављају се сниматељи пријатеља уз кафу, толико је то прозирно, види му се само још нога из менторове прелетачевићке гузице.

  Јави се под правим ником па ћу ти одговорити на сва питања психопатолошки Чворовићу.

 25. Ја сам Симу послао поруку.

  Са њим могу да мало расправљам, он је доказ да се од непријатеља на културан начин може добити пријатељ
  Данас он мисли као и ја, само што је он ипак војник партије, па мора понекад и мене подјебати, али његово подјебавање није зло и наопако.

  Јебига, човјек зна знање, није настран, нити је неко ко није прошао много у животу, види се то са километар.

  Ево види овог паметњаковића Бориса, нешто школе учило, али га ја начех, а људи му разврнуше шупак зато што је био паметњаковић, односно, што је мислио да мисли.

  Када сам тек овдје почео писати Симо ме је нападао, а Стевандићева подгузма муха ме бранила, чак пила кафу са мном и тајно ме снимала.

  Болест је болест, разумијем, али кажем, ако ме тај снимач под правим именом нешто пита, умјесто што под другим ником сере, онда ћу одговорити на питање.

  1. Sta se krijes iz Sime junace?
   Ne nisam drazen. Znam da njega mislis jer sam citao vase prepiske. Kao sto za tebe mislim da si kenjac, za njega mislim da je ljigavac, tako da si dobro i prosao

 26. Apostrofu sam uputio komplimente, a on se osjeca prozvanim. Zar nisam napisao da su svi komentatori na frontalu u pravu? I ti, i rajkan, i mali kojem je stevandic pozajmio makaze i boris ekonomista. Predstavljate vrh intelektualne elite RS, a da toga niste ni svjesni. Nemoj se ljutiti kad ti neko napise da su ti komentari predugacki i dosadni, da si svakom loncu poklopac i da nemas hrabrosti tjerati do kraja (tema o crvenom kombiju u Bl). Sa druge strane te razumijem, jer smo vidjeli kako prodju hrabra piskarala poput andjusa. Naravno da se necemo baviti temom bdp-a, jer je to besmisleno o dosadno. Kakav crni bdp u RS i bih. Meni je npr. zanimljivije polemisati o onom malom sa lausa o kojem pise vaskovic. Mnogo je zivopisnije. FBI, dodik, otpor, lukac, onaj inspektor iz prijedora i sam vaskovic. Kakav vasar ludaka na jednom mjestu. A ovaj seminarski rad nekog studenta koji je objavila trivicka, suplji borisov komentar i ovog sto bi avionima izvozio televizore trebamo brzo zaboraviti.

 27. МИЛОА,

  ја шаљем поруке зелених и ништа друго.

  Никад не коментаришем појединце, нити се бавим политиканством и подметањима, то је питање части, човјек сам који води хуману у часну организацију, не пада ми на памет да профанишем једину неукаљану причу у Српској.

  Што се тиче малог са Лауша, ја сам негдје прије овдје после скоро осамдесет дана од штрајка објавио овдје колумну под називом ПРАВДА, БУНТ, ПОЛИТИЗАЦИЈА,односно, изнио свој лични СТАВ по том питању.

 28. ЉУДИ,

  јесте примијетили до које мјере иду и шта раде ове подгузне мухе-Чворовићи, све да би некога напали, или покушали дискредитовати по задатку, они чак са другог ника и себе назову погрдним именом, само као да би другом нанијели зло.

  Е ово је примјер дипломираног БОТА, учите ви који нисте научили како треба напасти, није битно кога, битно је да се ради што је газда наредио, зар не?.

 29. Apostrofe, kakvi crni botovi i nikovi. Ti si isto pod nikom i kako ja mogu znati da si lazarevic i da je simo rajkan. Ne znam odakle si iskopao da podrzavam vladajuce. Meni je mrska kriminogena vlast milorada dodika, a isto tako i trula papacka opozicija. A zeleni mogu postati alternativa ukoliko mislimo na marsovce, a ne na tvoj dosadni program. Tvoje misljenje o malom s lausa nisam procitao, ali mi je zapalo za oko kad si izvjestavao sa nekog sastanka swota. Umjesto da si slusao njihove nebuloze i pokusao uputiti kakvu kritiku, ti si zvjernao okolo po kratkim suknjama.

 30. Чуј ниси прочитао родитељску колумну о убиству Давида Драгичевића, а јеси са СВОТА.

  Неће ти проћи да не ваља власт, али да не ваља и опозиција ма колико се ти трудио, поготово ти неће проћи прича да нису зелени једина свијетла страна у српској политици, тачка.

  Игноре.

 31. Ne razumijem. Hoces reci da ako neko nije za vlast, opoziciju i nepostojece zelene da tome nesto fali u glavi. Pa svako normalan je protiv dodika, ovakve opozicije i tvojih gluposti koje pises na ovom portalu. To naravno ne znaci da mi nisi privatno simpatican, jer si neko ko ulaze energiju pisuci baljezgarije. Vecina gradjana nijemo posmatra kraj RS. Na tome ti svaka cast kapetane.

 32. „Слушај сине Нико, Република Српска је неуништива.

  Ово ми је јутрос лично саопштио свети Пантелија, моја слава по мојој најомиљенијој личности, покојној баби Стани, мајки, од моје миле покојне мајке.

  Лијепо ми се тако јутрос обрати свети Панталејмон, обрати ми се најомиљенијом ријечју коју сам икад чуо,“Нико сине“, ријечју мог најомиљенијег дијела дјетинства, ријечју које су пуне љубави говориле српске мученице, најјаче жене свих времена, мученице као што је била моја баба Стана.

  Жена којој су усташе убиле мужа, мученицу која је у збјегу и после рата одгојила осморо дјеце,од тога дала најстаријег сина мој ујака Милоша, дијете од 15 година као жртву минског поља после другог свјетског рата, у овом рату је дала за Републику Српску два сина, два команданта и носиоца Карађорђеве звијезде.

  Нека не сумњају пичкице кад говори и пише сропски капетан Лазаревић и унук бабе Стане да је Република Српска неуништива, да ће се коначно после ових избора да изгради-догради неуништив правни, политички, безбједносни, привредни и образовни систем.

  Радујте се добронамјерни и они који траже наду, биће ово солидарна, чиста, хумана и бртска средина, благо свим грађанима Републике Српске са унуком бабе Стане и његовим пријатељима из зелених.

  Готово на ову тему, поздрав свима, чак и овим настрањацима који су на ИГНОРЕ, Ниџо има душу, а и свети Пантелија ми се јавио и послао ми поруку најомиљеније личности у мом животу, моје добре бабе Стане, одакле ми посел ове поруке право да будем себичан према било коме?

  Нека ми после овог дивног јутра и сунца које ми је јутрос мој дом обасјало, свима вама обасја Господ Бог домове и учини све што је вама по вољи, а да није против других.

 33. Симо,

  хвала не треба, напротив, ја волим кад ме ти нападаш, бар знаш напасти, иначе, не бих овај коментар писао да нисам после објаве прошлог коментара видио твоју, због лицемјера да ставим под наводнике „добронамјерну“ поруку.

 34. Zar ti stvarno ne mozes skontati da se rajkan sprda s tobom vec 10 godina. Smatra se intelektualno superiornijim od tebe, a tvoj doprinos tome nije malen. Cim te neko malo iskritikuje prizivas ga u pomoc. A sad malo o tim tvojim zelenim. Ja sam naravno clan SDS-a, ali nisam glasac. Poznata mi je struktura jedne stranke iznutra. Tebi fale sljedeci elementi da bi te svoje tlapnje nazvao strankom: clanovi, prostorije, telefon. Program i statut ti nisu potrebni, jer su mahom isti i postuju se kao wc papir. Pecat, logo, vizija i misija su ti potrebni kao piletu sisa. Ideja nemas, lupas po istom godinama, svadjas se sa slicnim sebi, a smatras se avangardom RS. Shodno prethodno navedenom, kapetan lazarevic je dorastao funkciji ministra u sljedecoj vladi RS.

  1. Na zadnjem sastanku kućnog savjeta novi upravnik zgrade je izabran sa 13 od 16 mogućih glasova.
   Može li Nikola dobiti 13 glasova u čitavoj Republici Srpskoj?
   Ima li čitava stranka 13 članova?

 35. Ko danas moze da skupi 13 ljudi u Bl postaje ozbiljan politicki faktor. Svaki luzer, poput restarta, nekad dronjka, sukala je krenuo sa manje od 13 ljudi. Nema lazarevic nikog pored sebe. Da ima, taj bi mu rekao da se mane politike, jer nema pojma o istoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *