Јелавић: Лагумџија узурпирао власт!

Лидер СДП-а Златко Лагумџија и сада, као и прије 10 година, узурпира власт на нивоу Федерације БиХ, јер то што је урадио приликом нелегалног формирања федералне власти представља директан и најгрубљи удар на уставно-правни поредак и положај Хрвата као конститутивног народа у Федерацији БиХ и у БиХ, оцијенио је некадашњи члан Предсједништва БиХ Анте Јелавић. […]

субота, 23 априла, 2011 / 07:00

Лидер СДП-а Златко Лагумџија и сада, као и прије 10 година, узурпира власт на нивоу Федерације БиХ, јер то што је урадио приликом нелегалног формирања федералне власти представља директан и најгрубљи удар на уставно-правни поредак и положај Хрвата као конститутивног народа у Федерацији БиХ и у БиХ, оцијенио је некадашњи члан Предсједништва БиХ Анте Јелавић.

"И прије 10 година Лагумџија је узурпирао власт на нивоу ФБиХ, а коалиције је саставио са губитницима из реда хрватског народа", рекао је Јелавић, који је и бивши предсједник ХДЗ-а БиХ.

Према његовим ријечима, иста ситуација понавља се и данас, а као одговор на овакво понашање Лагумџије и "његових сателита" услиједио је одговор на Хрватском народном сабору у Мостару, на којем су заузети јасни ставови и донесена декларација којом је предвиђена нова административно-територијална организација и укључивање федералне јединице са хрватском већином.

Он је подсјетио да је највеће правно и политичко насиље према Хрватима учињено 11. октобра 2000. године, када је мјесец уочи парламентарних избора Роберт Бери, тадашњи шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ, наметнуо изборна правила према којим све делегате у Дому народа ФБиХ, без обзира на њихову националну припадност, могу предлагати и бирати изабрани посланици у кантонима и Парламенту ФБиХ.

"То значи да хрватске делегате у Дому народа ФБиХ и БиХ могу бирати Бошњаци и обрнуто. Пошто су Бошњаци бројнији народ, то је већ на почетку значило да је наметнутим правилима грубо нарушена равноправност и конститутивност хрватског народа у ФБиХ", објаснио је Јелавић.

Хрватски народни сабор усвојио је 19. априла у Мостару Резолуцију у којој се наводи да "детаљна реформа Устава БиХ, која ће обезбиједити институционалну равноправност и нову административно-територијалну организацију и укључивати федералну јединицу са хрватском већином може гарантовати истинску равноправност хрватског народа".