Јегер: Нема простора за повећање зарада у Србији

БЕОГРАД – Шеф Мисије Међународног монетарног фонда за Србију Алберт Јегер изјавио је да за сада не види простор у буџету Србије за допунско повећање зарада, иако се може појавити ограничен и привремен простор, уколико јавни приходи значајно премаше планирани ниво. "Договорили смо се са Владом о условима који се морају испунити да би се […]

субота, 26 фебруара, 2011 / 09:50

БЕОГРАД – Шеф Мисије Међународног монетарног фонда за Србију Алберт Јегер изјавио је да за сада не види простор у буџету Србије за допунско повећање зарада, иако се може појавити ограничен и привремен простор, уколико јавни приходи значајно премаше планирани ниво.

"Договорили смо се са Владом о условима који се морају испунити да би се такве исплате провеле. Конкретно, те исплате морају бити ограничене, циљане и једнократне. Али, морамо да сачекамо барем неколико мјесеци како бисмо се увјерили да ће јавни приходи заиста бити већи од планираних, што би омогућило такве исплате", истакао је Јегер.

На питање да ли је задовољан начином на који се Србија бори са незапосленошћу, Јегер је рекао да за оцјену о томе мора да се узме у обзир неколико ствари.

"Прво, губитак радних мјеста у великој мјери одсликава неуспјех српског модела привредног развоја оријентисаног ка потрошњи који је био актуелан у годинама прије текуће кризе", рекао је Јегер.

Он је додао да је, иако је губитак радних мјеста заиста био болан за српско друштво, дошло и до неког помјерања ка ефикаснијем моделу привредног развоја оријентисаном ка извозу.

"Треће, вјерујемо да је могућ бржи напредак у односу на остварени у области структурних реформи. Мислимо на оне реформе које би поспјешивале инвестиције формалног сектора економије, унаприједиле пословно окружење и помагале да се током кризе ублаже и скрате болови такве транзиције", истакао је Јегер.

Јегер сматра да би недавно јачање динара требало да помогне да се успори раст цијена у току наредних мјесеци, под условом да се настави са уздржаношћу у погледу плата у јавном сектору.

"У случају да Влада Србије затражи аранжман са ММФ-ом из предострожности, били бисмо спремни да понудимо више опција за преговоре. Али, чак и тада, одговарајући програм би зависио од специфичних услова и реформи о којима би се преговарало и које би биле договорене, као и од њихове имплементације", рекао је Јегер.

(Срна)Оставите одговор