Jeдите купус, сирови или кисели

Купус, сирови и кисели, спречава авитаминозу, лијечи слузницу пробавних органа, те штити од рака дојке. Обиље минерала и калијума подстиче излучивање воде, те лијечи болести настале поремећеном измјеном супстанци, а сумпор даје антисептичко дјеловање. И купус и благи расол помажу код хроничног затвора. Који је купус бољи – црвени или зелени? И један и други […]

недеља, фебруар 12, 2012 / 18:57

Купус, сирови и кисели, спречава авитаминозу, лијечи слузницу пробавних органа, те штити од рака дојке. Обиље минерала и калијума подстиче излучивање воде, те лијечи болести настале поремећеном измјеном супстанци, а сумпор даје антисептичко дјеловање. И купус и благи расол помажу код хроничног затвора.

Који је купус бољи – црвени или зелени? И један и други имају пуно витамина Ц који се кувањем губи, калцијума, фосфора, калијума, жељеза, бакра, цинка, магнезијума, сумпора, млијечне киселине, каротена и витамина Е, К и Б групе. Само у киселом купусу присутан је и витамин У, дјелотворан код чира на желуцу.

Старији људи знају да се свјежи и здрави листови користе за облоге. Потребно их је опрати, осушити, уклонити задебљале дијелове, омекшати, те прије стављања на болно мјесто мало загријати. Листови се учврсте завојем.

Облоге помажу код бронхитиса и астме (треба их држати преко ноћи), чирева, дерматоза, рана, опекотина, убода кукаца и модрица.

Прије стављања облога рану или чир очистите благим алкохолом или чајем од камилице.

Купус се ставља и на подручје стомака приликом различитих болова, упала и прољева. Корисни су и код упале материце и преобилних и болних менструација.

Свјежи сок од купуса помаже код бронхитиса, ако се користи са медом, болести цријева, чира на желуцу, пробавних тегоба, кашља, промуклости, мамурлука, слабокрвности…

Сок дјелује само ако је свјеж. Добијемо га тако да купус очистимо пола килограма купуса, нарибамо, мало посолимо и ставимо да одстоји. Масу оциједимо кроз двоструку газу и додамо мало лимуновог сока. Узима се између оброка.

Ипак, имајте на уму да кисели купус треба чешће јести сиров. Кувањем губи већи дио љековите млијечне киселине, те може изазвати гасове и грчеве. Кисели купус обилује калцијумом. Сиров је јако користан и код крварења слузнице и коже, а код опште слабости треба га јести сваки дан.

Љековитији је ако се при кисељењу дода лишће винове лозе, грожђе, кришке дуње и јабука, кукуруз, кумин, коморач,те мало соли.



Оставите одговор