Јeданаест година од рушења Свјетског трговинског центра

САД ће данас обиљележити 11 година од терористичких напада 11. септембра 2001, у којима је погинуло 2.977 људи! Из кула близнакиња у Њујорку свега је 20 људи, који су били на спратовима изнад мјеста удара, успјело да напусти зграде прије него што су се урушиле.. У рушењу близнакиња погинула су и 343 ватрогасца док су […]

уторак, септембар 11, 2012 / 10:23

САД ће данас обиљележити 11 година од терористичких напада 11. септембра 2001, у којима је погинуло 2.977 људи!

Из кула близнакиња у Њујорку свега је 20 људи, који су били на спратовима изнад мјеста удара, успјело да напусти зграде прије него што су се урушиле..

У рушењу близнакиња погинула су и 343 ватрогасца док су покушавала да помогну повријеђенима да напусте зграде.

Како се то наводи у званичној верзији догађаја, акција 19 припадника Ал каиде почела је тако што су отели четири путничка авиона који су узлетјели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону. Трећи авион је ударио у Пентагон, а четврти се срушио у Пенсилванији.

Отмичари су ушли у кабине авиона и, користећи ножеве за сјечење папира које су прошверцовали у авион, убили пилоте и преузели контролу над летјелицама.

Главна церемонија биће у Њујорку, и на њој први пут неће говорити нико од политичара, преносе амерички медији.

Током подсјећања на догађаје од прије 11 година учесницима, окупљеним на Граунд Зиро, мјесту гдје су се налазиле „близнакиње“, биће прочитана имена сваке појединачне жртве тог дана.

Церемонија ће почети минутом ћутања у 8.46 часова ујутро, тачно када је први авион ударио у Свјетски трговински центар (СТЦ).

Амерички предсједник Барак Обама позвао је током викенда грађане Сједињених Држава да одају почаст припадницима служби безбједности који се брину о заштити земље у посљедњих 11 година, од напада 11. септембра 2001.

Обама је у редовном радијском обраћању нацији похвалио припаднике полиције и војске, за које је казао да свакодневно ризикују своје животе за безбједност Америке.

„Они служе својој земљи и подносе жртву, понекад далеко од куће, да би њихова отаџбина била сигурна“, рекао је предсједник САД и истакао да, захваљући америчким обавјештајним службама, Осама бин Ладен више никада неће пријетити Америци.

Главни планер напада од 11. септембра 2001. Калид Шеик Мухамед ухапшен је 1. марта 2003. године у Пакистану. Он је у фебруару 2008. године оптужен за ратни злочин и тренутно му суди амерички војни суд.

Ако буде проглашен кривим, пријети му смртна казна.

Једанаест година од овог догађаја, у свијету, а и у самим Сједињеним Државама постоје контроверзе и различите теорије о ономе што се стварно десило 11.09.2001. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *