Један смислен, а усамљен приједлог: Музеј Отаџбинског рата у Бањој Луци

Сматрам да нам је, не само задатак, већ и обавеза, да Бањалука у наредном периоду, поред Музеја града, добије и Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата, казала је Весна Адамовић, предсједница Актива жена Српске демократске странке, а Фронтал.РС поздравља.

понедељак, 2 новембра, 2020 / 12:32

Она је поручила да је Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата дуг Републике Српске према њеним ствараоцима.

"То је и обавеза према нашим потомцима, који би отварањем овог музеја имали прилику да се упознају са историјским дешавањима у периоду од 1991. до 1995 године. Регион већ има такве музеје, а у Сарајеву постоје чак три музеја посвећена наведеном периоду", напомиње Адамовић.

Она наводи да је култура сјећања и памћења врло важна, истичући да РС нема ниједан музеј посвећен одбрамбено-отаџбинском рату.

"Наши млади нараштаји ускраћени су за сазнања о настанку Републике Српске. Оснивањем музеја и попуњавањем експонатима из датог периода, сачуваћемо од заборава историјски и побједнички подухват српског народа и Војске Републике Српске, који су нам донијели највећу побједу у 20. вијеку, Републику Српску", каже Адамовић.

Подсјећа да је бањалучка скупштина 2012. године донијела одлуку о оснивању Музеја града Бањалука и да се до данас ништа није покренуло са мртве тачке.

"Са богатом историјском прошлошћу, богатим археолошким налазиштима, утврђењима и слично, Музеј града би употпунио културну и туристичку понуду града. Истовремено, млади људи би имали прилику да се упознају са Бањалуком кроз историју", поручила је Адамовић.3 КОМЕНТАРА

  1. Има ли ишта на овом бијелом свјету, да Бања Лука не ђони. Имају фестивале градске, староградске, дјечије и не знам које све музике. Чак су и карневал правили (видили како Бразилке врте гузом па мисле да могу и они (оне)), па труба Гуча у БЛ. Обезвриједили су ТВ турнир шампиона у Добоју, јер су исти правили у БЛ. Сад не ваља више ни један. Сада када се почео градити музеј РС на Палама, одмах би неко и у БЛ