Један смислен, а усамљен приједлог: Музеј Отаџбинског рата у Бањој Луци

Сматрам да нам је, не само задатак, већ и обавеза, да Бањалука у наредном периоду, поред Музеја града, добије и Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата, казала је Весна Адамовић, предсједница Актива жена Српске демократске странке, а Фронтал.РС поздравља.

понедељак, 2 новембра, 2020 / 12:32

Она је поручила да је Музеј Одбрамбено-отаџбинског рата дуг Републике Српске према њеним ствараоцима.

"То је и обавеза према нашим потомцима, који би отварањем овог музеја имали прилику да се упознају са историјским дешавањима у периоду од 1991. до 1995 године. Регион већ има такве музеје, а у Сарајеву постоје чак три музеја посвећена наведеном периоду", напомиње Адамовић.

Она наводи да је култура сјећања и памћења врло важна, истичући да РС нема ниједан музеј посвећен одбрамбено-отаџбинском рату.

"Наши млади нараштаји ускраћени су за сазнања о настанку Републике Српске. Оснивањем музеја и попуњавањем експонатима из датог периода, сачуваћемо од заборава историјски и побједнички подухват српског народа и Војске Републике Српске, који су нам донијели највећу побједу у 20. вијеку, Републику Српску", каже Адамовић.

Подсјећа да је бањалучка скупштина 2012. године донијела одлуку о оснивању Музеја града Бањалука и да се до данас ништа није покренуло са мртве тачке.

"Са богатом историјском прошлошћу, богатим археолошким налазиштима, утврђењима и слично, Музеј града би употпунио културну и туристичку понуду града. Истовремено, млади људи би имали прилику да се упознају са Бањалуком кроз историју", поручила је Адамовић.5 КОМЕНТАРА

    1. Tjesi se tjesi bosanski Kurdu .
      Ali je činjenica da ima bosanski Kurdistan gdje živi nova vjestački stvorena nacija samozvani “ bosnjaci“ ( 23% teritorije bivse SR BiH ) odnosno 5 kantona Fbih sa kurdskom većinom

  1. Има ли ишта на овом бијелом свјету, да Бања Лука не ђони. Имају фестивале градске, староградске, дјечије и не знам које све музике. Чак су и карневал правили (видили како Бразилке врте гузом па мисле да могу и они (оне)), па труба Гуча у БЛ. Обезвриједили су ТВ турнир шампиона у Добоју, јер су исти правили у БЛ. Сад не ваља више ни један. Сада када се почео градити музеј РС на Палама, одмах би неко и у БЛ

  2. Поред неизбежног т55, и флаше са жутом осом који су нашим борцима несумњиво давали додатну мотивацију за прогон, пљачке и убиства, као додатни едукативни експонат ваљало би негде пронађи и оригинални примерак ИМТ трактора (војвођанска села) из златних осамдесетих. На њему је наша војска поносна пренела појачања, плен, избеглице и тако на приколицама спасила ген нашег народа, а и непријатељски намештај, белу технику итд. Слава му.