Је ли ово реално: Карла Дел Понте каже да Косово не заслужује статус државе

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је у Тирани да председник владе Косова Рамуш Харадинај не заслужује да обавља ту функцију, јер је у првостепеном поступку наводно осуђен у Хашком трибуналу за ратне злочине и оценила да Косово не испуњава услове да буде држава.

понедељак, 5 новембра, 2018 / 16:09

У изјави за албанску ТВ Ора њуз, Дел Понте је на маргинама представља њене књиге о рату у Сирији изјавила да још увек има много посла да се уради у погледу кажњавања ратних злочина у бившој Југославији.

Она је довела под знак питања и постојање Косова као државе и казала да није праведно то што је косовски премијер Рамуш Харадинај на том положају.

"Мислим, Харадинај не заслужује функцију на којој се налази данас. Осуђен је од стране Хашког трибунала, али га је на жалост Апелациони суд ослободио. Али ја више нисам била главни тужилац. Тешко је видети то да он првостепено буде кажњен, а да је Косово сада једна ванредна ствар”, казала је она, преноси Бета.

Хашки трибунал није осудио, већ је два пута ослободио Харадинаја. ;После првог суђења Харадинај је ослобођен оптужби за злочине на Косову током 2008. године, после чега је Апелационо веће такву пресуду поништило и наложило ново суђење, али је он и у поновљеном процесу ослобођен.

Дел Понте сматра да је Косово имало "привилегију” да буде признато као држава, што је по њеном мишљењу, "било прилично преурањено” и због чега је за њу "Косово још увек под знаком питања”.

Она је говорила и о Жутој кући о којој је писала у својој књизи "Лов, ја и ратни злочинци” и указала да је тужилаштво "покушало да води истрагу, али да то нису могли да ураде”.

На основу навода у њеној књизи и истраге на терену, бивши швајцарски сенатор у Савету Европе Дик Марти је сачинио извештај који је представљен Савету Европе и прихваћен као званичан документ Савета.

Тај извештај послужио је као основа за истрагу коју је водио амерички тужилац Клин Вилијамсон, који је у јулу 2014. саопштио да је дошао до неоспорних доказа за подизање оптужнице за злочине против појединих бивших руководилаца ОВК, али да није било доказа о трговини органима.

Косово је током 2016. године изменама и допунама Устава успоставило Специјални суд за ратне злочине бивших високих припадника ОВК о којима се говори у извештају Дика Мартија.

Суд је надлежан за "злочине започете или почињене на Косову” од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000.1 КОМЕНТАР