Јавор намјеран да нађе новац за једнократну помоћ медицинским радницима у Приједору

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је данас да је са представницима синдиката приједорског дома здравља и болнице разговарао о једнократној помоћи и да је договорено да буду сачињени спискови и заједно евидентирају сви којима припада таква помоћ, да би се знало који је износ потребан.

среда, 16 фебруара, 2022 / 19:16

Он је појаснио да захваљујући одговорној политици руководства Дома здравља тренутно на рачуну ове установе има милион и по КМ, плате су јуче исплаћене и има довољно пара за једнократну помоћ.

"Међутим, усагласили смо се и једногласна је одлука била да не раздвајамо здравствене раднике. Значи, имамо обезбијеђена средства за раднике Дома здравља и сада ћемо покушати наћи додатна средства да бисмо исплатили једнократну помоћ свима који заслужују", рекао је Јавор у обраћању одборницима Скупштине града.

Он је додао да су сви за то да буде исплаћена ова једнократна помоћ.

"Али морамо бити свјесни ситуације у којој се налазимо и вјерујемо да ћемо отприлике у наредних неколико мјесеци наћи та додатна средства и исплатити свима једнократну помоћ", најавио је Јавор.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији, Јавор је навео да је 28,9 одсто грађана Приједора вакцинисано, да је у јануару прегледано 4.000 пацијената, да је у болници смјештено 30 ковид пацијената.

"У школама је 17 ученика и пет наставника позитивно, а у изолацији 45 ученика и два наставника. Тренутно је 24 лица са позитивним тестом на вирус корона, а 217 лица је у кућној изолацији", рекао је Јавор.

Одборник Андрија Вукотић, који је директор приједорске болнице, рекао је да је у првој половини фебруара преполовљен број прегледаних пацијената у поређењу са јануаром.

"Од 30 пацијената, три су на интензивној њези, а једно лице је умрло у протекла 24 часа. Од њих 30, 20 није вакцинисано. Највише је заступљено годиште од 1930. до 1950. а најмлађи пацијент нам је 1957. годиште. Поправља се епидемиолошка ситуација", навео је Вукотић.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Горан Предојевић поново је предложио да буде исплаћена једнократна помоћ за раднике у здравству у обје здравствене установе.

Одборник ДНС-а Славица Поповић рекла је да није само велики број прегледа обављен у Дому здравља него је и велики број пацијената у цијелости збринут на примарном нивоу.

Одборник СНСД-а Саша Бурсаћ рекао је да награде треба да добију сви који су иједан дан провели у ковид режиму, да не треба прескакати људе који раде на ковид одјељењима, а нису здравствени радници, као и да не треба да добију здравствени радници који нису имали додира са радом у ковиду.

"Предлажем да менаџменти направе спискове људи који су директно учествовали у ковиду", додао је он.