Марија Милић

Јавно изокренута прича

"Тек је брдо изашло иза сунца, а кревет скочи из пространог чиче, навуче ноге на опанке, стави главу на капу и отвори кућу на вратима…"

недеља, 20 новембра, 2016 / 14:08

"Тек је брдо изашло иза сунца, а кревет скочи из пространог чиче, навуче ноге на опанке, стави главу на капу и отвори кућу на вратима…"

Овако нам је Бранко Ћопић давно, до суза нас засмијавајући, написао "Изокренуту причу", коју и данас са радошћу цитирамо.

Овако, користећи баш овакву методологију, али нимало весело, радосно и безазлено, власт Републике Српске уз помоћ медија, који су, безобразно и до неслућених граница огрезли у идолопоклонство владајућој коалицији и првенствено СНСД-у, изврће истину и заварава јавност.

Снимак

Прије само седам дана објављен је снимак неког од страначких скупова на којем се јасно види и чује Милорад Додик који пријети општинама у којима није побиједио СНСД.

Додик, гдје год да се налазио, 24 часа дневно првенствено је предсједник Републике Српске. Ипак, на јавном мјесту, запријетио је СНСД-овим негласачима да у њихове општине Влада нити министри Републике Српске појединачно више неће крочити. Јасно и гласно је, чули смо и видјели, саопштио да те општине неће добити било какву помоћ од власти Републике Српске.

Ништа друго него гнусна пријетња и права истина, захваљујући лицемјерној политици и циљаном медијском прећуткивању, првенствено у Дневнику у пола 8, само који дан касније постала је другачија "истина".

Неистина

Пет дана послије Додиковог инцидента огромних размјера добили смо изокренути резултат: Заправо су СДС и опозиција, бар како тврде на јавном сервису, запријетили несарадњом са Додиком и Владом. Влада Српске је, међутим, као, наводно, разумна институција, ипак одлучила да оде у Источно Сарајево, тамо одржи спектакуларну сједницу и покаже како она, за разлику од опозициионих начелника и страначким им шефова, сарађује и брине о свим грађанима.

О Додиковој пријетњи у Додиковим медијима ни ријечи, осим понеке успутне реченице да се, иако смо видео-снимак очима видјели и ушима чули, ради, заправо, о "тврдњама опозиције".

Исто се десило, уз помоћ исте изокренуте и у коначници врло опасне методологије, и прије тачно двије године са децентним аудио-снимком премијерке Жељке Цвијановић о куповини "папака". Појео вук магарца. И ником ништа.

Истина је да је и тада и данас било траљавих опозиционих корака, али је стварна истина и да медији, искључиво за добробит Републике Српске, не могу и не смију да прећуте овакве ствари.

Задатак

Да парафразирамо веселог и безазленог Ћопића и примијенимо га у оквир апсолутно и беспоговорно изокренуте приче у Републици Српској:

…Прича о Додиковим црним листама у медијима је претпрјела земљотрес, па је у њој све испретурано. Покушајте да сваку ријеч вратите на њено право мјесто…

Када ријешите Ћопићев задатак, тада ћемо добити и одговор на питање – да ли поједини медији, укључујући и јавни сервис у Републици Српској, данас стварно лажу. Или се, пак, ради само о једноставној и безазленој чињеници која лако скида љагу са новинарских имена – да министри у Српској, заправо, не слушају Додика. Ја сам, ради професије, увијек за ово друго.

*Напомена: анализа ове верзије "Изокренуте приче", која укључује дјеловање јавних медија, првенствено јавног сервиса Републике Српске, врло је важна ради менталне хигијене становништва у Републици Српској. Ко год и кад год био на власти, неопходно је да здраво и исправно образовање, здравство и медији буду и остану предуслов нормалног живота у Српској. Данас имамо ситуацију која, нажалост, није ни близу томе.

Овом приликом се дубоко извињавам Бранку Ћопићу чију сам сјајну причу помало упрљала. Али искључиво из најбољих, патриотских, намјера.

Извињавам се и свим оним појединцима којих, Богу хвала, има међу васпитачима, учитељима, професорима, љекарима, медицинским сестрама и, свакако и без сумње, а за ову причу је то најважније, и међу новинарима. Јер је између новинара и медија – огромна разлика.