Јавни дуг Српске већи за 297 милиона КМ

Јавни дуг Републике Српске на крају прошле године износио је 4,090 милијарди марака и повећан је за 297 милиона марака у односу на претходну годину. Према подацима Министарства финансија Републике Српске, јавни дуг на крају прошле године износио је 47,5 одсто бруто домаћег производа (БДП). Када је у питању структура јавног дуга, на спољни се […]

субота, 11 априла, 2015 / 21:06

Јавни дуг Републике Српске на крају прошле године износио је 4,090 милијарди марака и повећан је за 297 милиона марака у односу на претходну годину.

Према подацима Министарства финансија Републике Српске, јавни дуг на крају прошле године износио је 47,5 одсто бруто домаћег производа (БДП). Када је у питању структура јавног дуга, на спољни се односило 1,922 милијарде, а на унутрашњи 2,168 милијарди марака.

– За отплату дуга у овој години у буџету РС планирано је 522,96 милиона марака. На отплату главнице односи се 415,83 милиона, а на отплату камате и других трошкова 107,12 милиона марака – истакли су у Министарству финансија.

Истакли су да је јавни дуг РС који подлијеже законском ограничењу на крају 2014. године био 3,99 милијарди КМ, што представља 46,36 одсто БДП-а. У Министарству финансија су појаснили да се дуг настао по основу задужења за финансирање санације штете од поплава изузима из ограничења.

Професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац каже да је упркос томе што је ниво јавног дуга испод прописаних граница проблем што РС има високу годишњу стопу његовог раста и лош кредитни рејтинг због којег кредите добија по неповољнијим условима.

– Свака стопа раста дуга већа од два или три одсто је превелика, а ми сада имамо стопу раста од осам до десет одсто. У овом концепту функционисања јавног сектора ми више немамо мјеста за задуживање – нагласио је Радивојац.

Он је истакао да су кредити који се улажу у трајне инфраструктурне пројекте попут аутопутева добри, али да је проблем што већина задужења углавном иду за јавну потрошњу.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се задуживање мора зауставити одређеним интервенцијама у привреди.

– Те интервенције у привреди би морале бити, с једне стране, средство пуњења буџета и с друге стране, средство јачања економске базе РС. Међутим, никакве мјере у реалном сектору нису спроведене, власти нису направиле ништа на смањењу задуживања и увоза и повећању домаће производње – нагласио је Павловић и додао да кредити који су узимале власти на разним нивоима нису искоришћени на прави начин и за праве пројекте и да је то један од проблема.

Према Павловићевим ријечима, планирани износ за сервисирање дуга у овој години је превелики терет за економију РС, јер он представља четвртину буџета Српске. Рјешење види у реструктурирању дуга кроз које би бар дио терета из ове био пренесен на идућу годину.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је недавно да су у прва три мјесеца рада нове Владе задржали тренд да враћају више дуга него што се задужујемо тако да су вратили 145 милиона, а узели 90 милиона КМ. Она је истакла и да је РС први пут самостално добила кредитни рејтинг, који је потребан за заузимање позиције на међународном финансијском тржишту, али и наступ према инвеститорима.

– Ниво рејтинга је Б3 са стабилним изгледима, што је упоредиво са нашим окружењем – истакла је Цвијановићева. 0 КОМЕНТАРА

  1. Vlada ništa drugo ne radi 20 godina nego što kopa sve dublji i već grob narodu, da ga na kraju sahrani.
    Vlada zna samo da proizvodi dugove, i to milijarderske, šta bi biše krali kad se ne bi zaduživali.
    SRAM VAS BILO, ROBIJAĆETE VI ZA SVE TE KREDITE KOJIM STE ZADUŽILI SIROMAŠNI NAROD KOJI JE VIŠE OD POLOVINE BEZAPOSLEN, BEZ FABRIKE, ISTERAN NA ULICU!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *