Јасмила Жбанић: Андрићград је инвестиција за заташкавање геноцида

Филм босанскохерцеговачке редитељке Јасмиле Жбанић "За оне који не могу да говоре" (For those who can tell no tales) премијерно је приказан у оквиру програма Спешл Презентејшн 38. Торонто Филм Фестивала.

уторак, 10 септембра, 2013 / 08:40

"За оне који не могу да говоре" снимљен је према истинитој причи о аустралијској глумици Кyм Версо и њеном путовању у Вишеград. У жељи да упозна град из романа Иве Андрића "На Дрини ћуприја", Верцо је као туристкиња отпутовала у Вишеград, не знајући за страшне злочине који су тамо почињени од ’92. до ’95. године. Након повратка у Аустралију, остаје шокирана и затечена сазнањима да је хотел "Вилина влас", у којем је одсјела, био поприште бруталних силовања жена несрпске националности.

Прве критике новог остварења Жбанићеве углавном су веома позитивне. Критичарка угледног магазина Варијети Алиса Симон пише да је ријеч о "храброј драми" која одаје почаст Бошњацима убијеним у Вишеграду 90-их година, а посебно женама које су су мучене у логорима за силовање.

Медвједе златни: Јасмила снимила филм у Вишеграду, туристичко геноцидни (ВИДЕО)

У интервјуу за СкринДејли, бх. редитељка говорила је о настанку филма у Вишеграду, гдје је њена екипа због осјетљиве теме снимала "у илегали", а вишеградске власти, како каже Жбанићева, нису им дозволиле да снимају у хотелу "Вилина влас".

"У овом тренутку, у Вишеграду, исти они српски званичници који негирају геноцид инвестирају 12 милиона еура у нови ‘умјетнички град’ Емира Кустурице, Андрићград. Али то је само политичко срање – политичка одлука да се заташка геноцид", казала је Јасмила Жбанић.

Говорећи о могућности приказивања њеног филма у Вишеграду, Жбанићева је рекла да ће "можда Емир одлучити да прикаже филм у свом умјетничком граду" и додала да би то било веома прогресивно, али како сумња да ће његови "спонзори" дозволити приказивање.0 КОМЕНТАРА

  1. jasmila i emir na istom , tajnom ,zadatku. Vrlo brzo će istina izaći na vidjelo, ali kasno Marko na Kosovo stiže.Šta nam misli jasmila, to misli i emir. Samo nas je on koštao miliona i miliona, i što je nagore, nasladjivao se glupostima firčijevim , koji je što iz pohlepe, što zbog gluposti svoje , što iz pokvarenjaštva, pokrade od svog naroda i crno za noktom i dade emiru, a emir je emir, emir,emir, sarajevski jalijaš koji se nasladjuje našom nesrećom . Omerpaša Latas je više pobio Turaka i muslimana nego ijedan drugi paša, po njegovim naredbama zbog tobožnjih pobuna muslimana, iako je primio islam jer je u njegovim grudima kucalo srpsko srce.