Јасмила би четничке паре за филм о Сребреници

Звучи као провокација, али није. Опасност да би неко у антисрпском Београду дао новац за пропаганду бх муслимана је свеприсутна.

понедељак, 9 јула, 2018 / 12:06

Продуценти филма о страдању у Сребреници из 1995, који припрема редитељка Јасмила Жбанић, затражиће финансијску помоћ од Србије, сазнаје "Блиц".

Они планирају да понуде Србији да уђе у копродукцију пројекта који се бави једној од најконтроверзнијих тема балканског сукоба током деведесетих.

Помоћ у реализацији неког пројекта дијели се преко Филмског центра Србије који има Конкурс за мањинске копродукције и на којем су последњих година средства добијали значајни редитељи из региона попут Далибора Матанића и многих других.

Јасмила Жбанић (44), уз оскаровца Даниса Тановића, предводи групу филмских стваралаца из БиХ која је у једном тренутку имала подршку западних фондација и лобиста, у циљу политизације и наметања западне пропаганде у вези са грађанским ратом у БиХ, у коме су као искључиве жртве приказани амерички послушници босанскохерцеговачки муслимани. За филм "Грбавица” је 2006. награђена Златним медвједом у Берлину.

Говорећи о припреми филма о Сребреници за федералне медије она је навела да јој је партнерка у том пројекту Ђемила Талић Габријел, која живи у Аустралији и која је била продуценткиња у њеном претходном остварењу "За оне који не могу да говоре”. Током снимања овог филма Жбанићева је конструисала везу између ратних злочина и градње Андрићграда.

У изјави о свом новом дјелу, Жбанићева је октрила да ће инсистирати на лажној цифри од 8000 жртава, те тези да је све могло бити другачије да је "само неко имао храбрости и донио другачију одлуку" чиме се наставља америчко пребацивање одговорности на Европу.

– За мене, ово је једна врло емотивна прича о Европи и мојој земљи. Има пуно људске двосмислености у ономе што знамо о Сребреници. Када почнете да истражујете, онда видите колико димензија је било у Сребреници. Сви имамо неко искуство када смо били присиљени да радимо ствари због којих послије жалимо. Зашто нисмо учинили нешто да буде другачије – рекла је Жбанићева.

Пројектовани буџет за филм о Сребреници, који према подацима са портала Скриндејли има радни наслов "Quo vadis, Aida”, износи око 4,5 милиона евра. Неке земље су се већ укључиле у рад на филму као што су Њемачка и Швајцарска, а на поменутом порталу пише да га је и Норвешка подржала.

Ад хок трибунал у Хагу је више пута промијенио дефиницију геноцида, да би сребреничке догађаје уклопио у ту квалификацију чиме је потврдио политички смисао свог оснивања и постојања.

Београдски лист Блиц, који је донио информацију, такође је бројним манипулацијама у тексту отворено стао на страну америчког пропагандног наратива о Сребреници, користећи чак и флоскуле попут "мушкарци и дјечаци" у описивању жртава тзв Армије БиХ.6 КОМЕНТАРА

  1. Цајс, опростићеш, али школски примјер геноцида у историји је само један. Једини пак контак муслиманске БиХ популације са њим је у томе што су у њему сами учестоввали. Па сада настоје већ увреженом техником експропријације и обфускације те категорије само једно: да савршено заметну његове историјске трагове. Пошто су Срби страдални партиципатори тог једног јединог у историји савршеног примјера страдања, њих се управо мора уклонити са дневног реда. И то Цајс, обавјештено тврдим, нипошто неће трајати нити се одвијати дуже, но што буду трајали арапски приливи новца у те сврхе.

  2. Компарирати страдање муслиманске ратничке популације од пар хиљада, у Сребреници, са геноцидом, дефинисаним по категоријама из јединог савршеног примјера у историји, припада стварности ПОРИЦАЊА и обфускације ХОЛОКАУСТА. Цајс се намеће као паметан човјек, али сам увјерен да нити је био у ЈадваШему, вјероватно ни у Јерусалиму, нити је суштински обавјештен о холокаусту; а нити је свјестан које ће релативно убрзо да буде посљедице оваквог динајла, порицања и затомњивања. Никоме ко је обавјештен о изворима науке о геноциду, не би пало на памет да овако сурфа на рекламној галами плаћеној арапским и исламофилсим парама; треба да се зна да овдје у РС, и у Реп.Српска, и у дијаспори, постоје тимови који јесу обавјештени, и који академски, обавјештајно и политички раде на томе. Не појединци; тимови! На чему радимо: на томе да кад се могне, правно гонимо свију који етикетирају овај злочин као геноцид, јер је то јасан антисемитски holocaust-denial. И не случајан: већ управо филоисламски и антисемитски, он је правилност, није инциденент.

  3. Hajnal : Vojska nema opštu podršku naroda, jer, u Izraelu žive mnogi narodi. Ali, interesantno je da i mnogi Palestinci osuđuju Hamas.

    U jednoj rečenici napravio je od vojske Izraela JNA ( JNA u očima svih nacista koji su razbijali SFRJ) i opravdao one koji kao osuđuju teroriste ali im peku pite i nose konzerve i hladan sok da predahnu kada ubijaju i pale žive pripadnike jedine regularne oružane sile.

  4. Шта је, јадан не био, шта си се усрклетио и узбихузурио, те си тако психонеуротски смушен и конфузан. Ако сам те добро разумио, а признајем да ми то није лако, код тебе се не ради о аутошовинизму, него о аутовиктимизацији. Али човјече, то није разлог да се самоповређујеш.

  5. Каква је ситуација у Србији вјеруј свашта, па чак и то да неко од издајника, а у Србији таквих има многио, да паре овој госпођи да снима филм са лажним и непотврђеним чињеницама. Ако неко жели да чита и дословно тумачи Конвенцију о геноциду, онда у Сребреници, ни стварно ни правно, геноцида није било. Кључна чињеница је да није постојала намјера да се потпуно уништи једна етничка група. Овај велики злочин, који нема никакво обиљежје геноцида, смислио је, организовао и на њему гради своји политику покварени Запад (смрдљиви амери, енглези и французи и сл.) уз помоћ тадашњих муслиманских вођа и малу помоћ једног врло малог броја српских изрода, с циљем да оцрни и оптужи Србе, као што то чине од Карађорђа до данас. Неће потрајати дуго, истина ће изаћи на видјело и на Западу, (иако западне владе све знају) поготову што Јевреји неће дозволити да је над било којим народом извршен злочин геноцида, осим над јеврејским народом.Политика је курва, то је макар свима познато.