Јариње отворено

Административни прелаз Јариње на сјеверу Косова отворен је за путнички саобраћај, а у јужну српску покрајину стигли су и представници Владе Србије. Министру за Косово и Метохију Горану Богдановићу и шефу преговарачког тима Београда Бориславу Стефановићу синоћ није дозвољено да уђу на Косову на оба прелаза – Јариње и Брњак, али су они прошле ноћи […]

понедељак, 1 августа, 2011 / 09:40

Административни прелаз Јариње на сјеверу Косова отворен је за путнички саобраћај, а у јужну српску покрајину стигли су и представници Владе Србије.

Министру за Косово и Метохију Горану Богдановићу и шефу преговарачког тима Београда Бориславу Стефановићу синоћ није дозвољено да уђу на Косову на оба прелаза – Јариње и Брњак, али су они прошле ноћи успјели да дођу на сјевер покрајине алтернативним путем.

Стефановић је рекао да је припадницима КФОР-а наређено да их не пусте, али нису прецизирали по чијем наређењу, те додао да му је нејасно зашто им је онемогућен улазак на Косово, ако се сви залажу за дијалог.

Српске представнике је у Лепосавићу дочекало око 300 грађана, јавили су београдски медији.

Представнике Владе Србије током дана очекује наставак разговора са командантом КФОР-а Ерхардом Билером.

Министар полиције у "косовској Влади" Бајрам Реџепи изјавио је да су представници Владе Србије илегално на сјеверу Космета и да је могуће њихово хапшење и – како каже – "протјеривање у Србију".

" ‘Министарство унутрашњих послова Косова’ није дало дозволу званичницима Владе Србије да бораве на Косову. Ако државници Србије хоће да посете Косово они захтев за то упућују међународној цивилној канцеларији који нама прослеђују захтев и ми одлучујемо о томе", рекао је Реџепи.

Админситративни прелаз Брњак код Зубиног Потока јуче је отворен за пролаз, након што је тај пункт на путу Косовска Митровица – Рибариће посјетио Билер.