Јапански Варики у Сарајеву

Сарајево – Данас је у сарајевском Дому младих одржана конференција за медије поводом концерта јапанске групе „Варики“ под симболичним називом „Додир јапанског лава среће“, који ће се одржати сутра, 15. фебруара 2011. у Дому младих са почетком у 19 часова у склопу Међународног фестивала „Сарајевска зима“. Јапанске група „Варики“ у својим наступима обједињује музику и […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 17:28

Сарајево – Данас је у сарајевском Дому младих одржана конференција за медије поводом концерта јапанске групе „Варики“ под симболичним називом „Додир јапанског лава среће“, који ће се одржати сутра, 15. фебруара 2011. у Дому младих са почетком у 19 часова у склопу Међународног фестивала „Сарајевска зима“.

Јапанске група „Варики“ у својим наступима обједињује музику и плесове из цијелог Јапана. Репертоар групе инспирисан је уличним наступима, као што су шишимаи (плес лавова), кагура (свјетовна музика) и плесовима за прославе. Посјетитељи ће имати прилику осјетити звуке древних јапанских удараљки, флаута и жичаних инструмената: таико, yокобуе, кото, схамисен, кокyу.

Ово је први пут да ова јапанска музичка трупа гостује у БиХ.

Тим поводом вођа музичког састава „Варики“ Акира Катоги на данашној конференцији за медије је рекао: „Захвалио бих се компанији Јапан тобако интернешенал на позиву за наступ у Сарајеву. Јапанска традиционална музика се свира како би људи били сретни и стога се надам да ћете уживати сутра у нашем наступу. Немојте се изненадити у случају да вас за вријеме наступа угризе лав Шишимаи. У Јапану се вјерује да када вас он угризе бићете здрави годину дана или оздравити у случају болести“.

Амбасада Јапана у БиХ у сарадњи са Међународним фестивалом Сарајево „Сарајевска зима“ и компанијом Јапан тобако интернешенал организатор је гостовања јапанског бенда „Варики“.

Присутним представницима медија испред Амбасаде Јапана у БиХ обратио се Сусуму Уеда, Замјеник Шефа мисије, ријечима: „Амбасада Јапана има задовољство да најави концерт групе Варики. У сарадњи са Међународним фестивалом Сарајевска зима и компанијом ЈТИ позивамо грађане на концерт који ће се одржати сутра у Дому младих. Репертоар групе Варики обједињује музику и плес из цијелог Јапана. Посјетиоци ће имати прилику да осјете мелодије јапанских традиционалних инструмената као што су таико, yокобуе, кото, схамисен, кокyу и уживају у традиционалном јапанском плесу. Радо објављујем да је улаз на концерт слободан за све заинтересоване“.

Селектор музичког програма Међународног фестивала „Сарајевска зима“, Огњен Бомоштар је у свом обраћању истакао значај промовисања интернационалних култура и умјетности у склопу Међународног фестивала „Сарајевска зима 2011“: „Наша држава цијени јапанску умјетност. Није први пут да у склопу Сарајевске зиме наступа група из Јапана и увијек су заиста доносили традицију Јапана са собом. Необично сам захвалан Амбасади Јапана и компанији ЈТИ што су омогућили гостовање младе и престижне групе као што је Варики. Хвала вам што сте нам донијели дах јапанске културе у Сарајево“.

Подршку гостовању групе „Варики“ дала је компанија Јапан тобако интернешенал која, слиједећи своје јапанске коријене, радо промовше јапанску културу у БиХ. Менаџер корпоративних послова компаније ЈТИ у БиХ, Сандра Касало-Фазлић рекла је: „Јапан тобако интернешенал са задовољством подржава пројекте који охрабрују размјену јапанског и босанскохерцеговачког културног насљеђа. Улога великих компанија јесте и да помажу развој друштва у којем послују и ово је прилика за једну такву преданост.“

„Варики“ су 2001. основали Акира Катоги и Шунсуке Кимура. Године 2005. придружује им се Ецуро Оно, а гошћа на овој источноевропској турнеји је Кунико Обина.

Група „Варики“ наступа у Јапану на различитим манифестацијама. Међу значајнијим наступима на интернационалној сцени издвајају се они у Великој Британији, Италији и САД. Ово је први пут да ова јапанска музичка трупа гостује у БиХ.

Улаз на концерт у Дому младих у Сарајеву је слободан за све посјетиоце.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *