Јапански електронски гиганти уз помоћ владе до конкурентности на тржишту

Јапански електронски гиганти "Хитачи", "Сони" и "Тошиба" планирају оснивање заједничког предузећа за произвиодњу ЛЦД екрана мале и средње величине за табличне компјутере и паметне телефоне. Ове компаније искористиће новац јапанске Владе, што ће им помоћи у надметању са ривалима из Тајвана и Јужне Кореје. Новом фирмом управљаће Мрежна корпорација за иновације, која има подршку државе, […]

среда, 31 августа, 2011 / 12:51

Јапански електронски гиганти "Хитачи", "Сони" и "Тошиба" планирају оснивање заједничког предузећа за произвиодњу ЛЦД екрана мале и средње величине за табличне компјутере и паметне телефоне.

Ове компаније искористиће новац јапанске Владе, што ће им помоћи у надметању са ривалима из Тајвана и Јужне Кореје. Новом фирмом управљаће Мрежна корпорација за иновације, која има подршку државе, преноси Би-Би-Си.

Очекује се да ће заједничко предузеће почети са радом почетком 2012. године.

Аналитичари су прогнозирали пад цијена ЛЦД екрана, упркос великој потражњи за уређајима попут паметних телефона и табличних компјутера.

"Тржиште ће вјероватно бити презасићено у блиској будућности. Ово није посао који ће доносити стабилан профит средњорочно или дугорочно", изјавио је Шигео Сигавара из "Сомпо Јапан нипон коа асет менаџмента".

Постоје процјене да ће "Хитачи", "Сони" и "Тошиба" тешко повезати своје послове, пошто користе различите врсте технологија за екране. Ове три фирме заједно држе 21,5 одсто тржишта екрана мале и средње величине.