Јапанци: Кина нас плаши, па се примичемо САД

Министар одбране Јапана је изјавио да су његовој земљи, због јачања Кине, потребне јаче војне везе са САД и Јужном Корејом. У интервјуу за њујоршки лист "Вол стрит журнал", Тошими Китазава је рекао да су односи Јапана са САД ојачали слањем помоћи америчке војске после земљотреса у Јапану 11. марта. Министар је изнио у интервјуу […]

субота, 23 априла, 2011 / 20:12

Министар одбране Јапана је изјавио да су његовој земљи, због јачања Кине, потребне јаче војне везе са САД и Јужном Корејом.

У интервјуу за њујоршки лист "Вол стрит журнал", Тошими Китазава је рекао да су односи Јапана са САД ојачали слањем помоћи америчке војске после земљотреса у Јапану 11. марта.

Министар је изнио у интервјуу да је Јапан посебно забринут јачањем Ратне морнарице Кине.

"Наш приоритет је да ојачамо наше односе са САД тако да буду чврсти као стијена", рекао је јапански министар.

"Да бисмо одржали праву равнотежу у односима са Кином, потребно је да учврстимо односе Јапана, САД и Јужне Кореје", рекао је Китазава који је члан Демократске стране Јапана, партије лијево од центра.

Његова изјава указује на промјену става владајуће странке чији се претходни премијер, Јукио Хатојама, залагао за смањивање подређености Вашингтону.

Односи су се донекле побољшали од јуна 2010. када је Наото Кан постао премијер, али спорна војна база на острву Окинава гдје је Јапан невољни домаћин за више од половине од укупно 47.000 америчких војника стационираних на његовој територији, и даље тачка трвења између та два савезника.Оставите одговор