Јапанац из Лондона добио Нобела за књижевност

Јапанац који живи у Енглеској и има њено држављанство, писац Казуо Ишигуро, овогодишњи је добитник Нобелове награде за књижевност, саопштила је Шведска академија.

четвртак, октобар 5, 2017 / 13:54

Награђен је због својих "романа велике емотивне снаге, који је открио провалију испод нашег лажног осјећаја повезаности са свијетом", наводи се у образложењу.

Ишигуро је рођен 8. новембра 1954. године у Нагасаки, Јапан. Породица се преселила у Уједињено Краљевство када је имао пет година. Вратио се да посјети своју земљу као одрастао. Крајем седамдесетих година, Ишигуро је дипломирао на енглеском и филозофији на Универзитету у Кенту, а затим наставио студирати креативно писање на Универзитету Ист Англиа.

Ишигуров најпознатији наслов, роман На крају дана, освојио је Букерову награду године 1989. Роман Никада ме не остављај (2005.) књижевни критичари часописа Тиме уврстили су међу стотину најбољих романа на енглеском језику свих времена. Осим својих осам књига, Ишигуро је написао и сценарије за филм и телевизију.

Прошлогодишњи добитник био је Боб Дилан.

Нобелова награда за књижевност додељује се од 1901. године, а први је добитник био француски пјесник и филозоф Сули Прудом.Оставите одговор