Јапан замрзнуо имовину Башара ал Асада

Јапан је данас замрзнуо имовину сиријског предсједника Башара ал Асада, његових сарадника и појединих група, послије сличне мјере у САД и Европи, с циљем да се у Сирији подржи демократска транзиција. САД, ЕУ и остале западне силе желе да Асад прекине крваву петомјесечну акцију гушења продемократских протеста у којој је, према подацима УН, животе изгубило […]

петак, 9 септембра, 2011 / 11:29

Јапан је данас замрзнуо имовину сиријског предсједника Башара ал Асада, његових сарадника и појединих група, послије сличне мјере у САД и Европи, с циљем да се у Сирији подржи демократска транзиција.

САД, ЕУ и остале западне силе желе да Асад прекине крваву петомјесечну акцију гушења продемократских протеста у којој је, према подацима УН, животе изгубило више од 2 000 цивила.

Јапан не увози сирову нафту или нафтне производе из Сирије, а званичник Министарства финансија рекао је да имовина Асада, још 14 појединаца и шест група у Јапану није велика.

"Наша земља треба да допринесе глобалним напорима за рјешавање проблема у Сирији", пренијела је агенција Кјодо изјаву јапанског министра спољних послова Коићира Гемба.

Поред Асада, на листи санкционисаних су високи званичници из власти, попут потпредсједника Фарука ал Шаре и министра унутрашњих послова Мохамеда Ибрахима ал Шара.

Међу кажњеним организацијама су сиријска војна обавјештајна служба и Инвестициони фонд Ал машрек.