Јапан: Ванредни (земљотресни) буџет од 48,9 милијарди

Јапанска Влада усвојила је данас ванредни буџет од 48,9 милијарди долара за финансирање хуманитарних акција у подручју које је у марту било погођено земљотресом и цунамијем. Буџет треба да добије подршку парламента касније овог мјесеца, да би могао да ступи на снагу у мају. Власти наводе да нису издате нове хартије од вриједности за финансирање […]

петак, април 22, 2011 / 21:02

Јапанска Влада усвојила је данас ванредни буџет од 48,9 милијарди долара за финансирање хуманитарних акција у подручју које је у марту било погођено земљотресом и цунамијем.

Буџет треба да добије подршку парламента касније овог мјесеца, да би могао да ступи на снагу у мају.

Власти наводе да нису издате нове хартије од вриједности за финансирање овог буџета, да се не би подстакао додатан раст јапанског јавног дуга. Влада процјењује да ће укупни трошкови обнове достићи 300 милијарди долара.

Овај буџет биће искориштен за плаћање хуманитарне помоћи, укључујући привремени смјештај, обнову инфраструктуре и зајмове становницима погођених подручја.

У земљотресу и цунамију који су се догодили 11. марта погинуло је и нестало више од 27 000 људи, уништена је инфраструктура на сјевероистоку Јапана и изазвана је нуклеарна катастрофа.

Премијер Наото Кан изјавио је да би ово могао да буде један од неколико ванредних буџетских пакета неопходних за финансирање обнове.

Влада је јуче забранила улазак у евакуациону зону од 20 километара око оштећене нуклеарне електране Фукушима Даичи.

Тренутно није познато колико још тачно људи живи у зони евакуације, а полиција је пребројала најмање 60 породица.

Ванредни буџет биће финансиран са 30 милијарди долара из пензионог фонда, као И новцем из фонда намијењеног за исплату додатака породицама са дјецом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *