Јапан: Штета од земљотреса и цунамија 147 милијарди евра

Јапанска влада је процијенила да штета која је причињена у земљотресу и цунамију који су ту земљу погодили 11. марта ове године износи 16,9 билиона јена (147 милијарди евра). Приликом процјене, Влада Јапана је у обзир узела штете начињена кућама, фабрикама и инфраструктури земље. У процјену нису укључени индиректни трошкови катастрофе, који су настали изостанком […]

петак, 24 јуна, 2011 / 09:37

Јапанска влада је процијенила да штета која је причињена у земљотресу и цунамију који су ту земљу погодили 11. марта ове године износи 16,9 билиона јена (147 милијарди евра).

Приликом процјене, Влада Јапана је у обзир узела штете начињена кућама, фабрикама и инфраструктури земље.

У процјену нису укључени индиректни трошкови катастрофе, који су настали изостанком производње привреде, а нису укључени трошкови који су настали усљед нуклеарне катастрофе у Фукушими.

Само штета причињена на зградама износи 10,4 билиона јена. Штета по саобраћајну инфраструктуру и пловне путеве процењује се на 2,2 билиона јена, а по пољопривреду и шумарство, као и аква фарме на 1,9 билиона јена, саопштила је јапанска влада данас у Токију.

Поправке на системима за водоснабдевање и гасоводима, према процјени владе, коштаће 1,3 билиона јена.

Јапан је 11. марта потресао земљотрес јачине од 9 степени Рихтера, а затим је сјевер земље погодио цунами од око 14 метара висине.

Више од 23.000 људи је погинуло или нестало. Земљотрес и цунами изазвали су тешка оштећења на нуклеарној електрани Фукушима Даићи, из које од тада истиче радиоактивни материјал.

Око 100.000 кућа је потпуно разорено, а око пола милиона зграда оштећено.Оставите одговор