Јапан: Смијењена тројица високих званичника због нуклеарне кризе

Јапан ће смијенити тројицу високих званичника из области енергетике због њихове неспособности да се носе с нуклеарном кризом у Фукушими што је изазвало неповерење јавности према нуклеарној енергији, саопштила је данас влада. Министар економије, трговине и индустрије Банри Каједа рекао је данас новинарима да ће спровести измене у свом кабинету у чијој је надлежности развој […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 22:11

Јапан ће смијенити тројицу високих званичника из области енергетике због њихове неспособности да се носе с нуклеарном кризом у Фукушими што је изазвало неповерење јавности према нуклеарној енергији, саопштила је данас влада.

Министар економије, трговине и индустрије Банри Каједа рекао је данас новинарима да ће спровести измене у свом кабинету у чијој је надлежности развој и руковођење нуклеарном индустријом.

Он је потврдио информације објављене раније у медијима, да се најављене смјене у министарству односе на његовог замјеника, затим генералног директора Агенције за енергетику и природне ресурсе, као и на шефа Агенције за нуклеарну безбиједност.

„Разговарамо о тим промјенама у последњих месец дана”, рекао је Каједа. Додао је да ће званично саопштење о смјенама у министарству бити објављено током дана.

Јапан је 11. марта био погођен катастрофалним земљотресом и огромним цунамијем који су поред осталог, изазвали огромне штете на нуклеарној електрани Фукушима.

Поменути званичници чија се смјена најављује, оптужени су да су између осталог, манипулисали јавним мјењем.

Највећа нуклеарна катастрофа од Чернобила 1986. године, несрећа у Фукушими је изазвала велико неповјерење становништва према употреби нуклеарне енергије.

Незадовољство се тим више повећало када се открило да су званичници из Агенције за нуклеарну безбиједност покушали да манипулишу јавним мјењем.

Према писању јапанске штампе, та агенција је између осталог лобирала код компанија које раде са струјом да њихови запослени током разних форума и дебата отворених за јавност постављају питања којима би ишла у корист нуклеарној енергији.

Како се наводи, задатак Агенције је да надзире безбиједност нуклеарног сектора, а не да га промовише.

Власти су најавиле да ће формирати независну комисију која ће истражити читав случај, а јапански премијер је саопштио да намјерава да Агенцији обезбиједи много већу независност од министарства за економију, трговину и индустрију и ојача њену ефикасност.