Jaпан се помјерио четири метра према истоку

БЕОГРАД – Разорни земљотрес који је погодио Јапан помjерио је ову острвску земљу четири метра источније од ранијег географског положаја, показују подаци јапанског система Геонет, који обухвата 1.200 станица система глобалног позиционирања (ГПС). Члан Британског геолошког друштва, доктор Роџер Масон објаснио је у интервјуу Би-би-сију да је то помjерање очекивано, имајући на уму силину земљотреса, […]

уторак, март 15, 2011 / 23:25

БЕОГРАД – Разорни земљотрес који је погодио Јапан помjерио је ову острвску земљу четири метра источније од ранијег географског положаја, показују подаци јапанског система Геонет, који обухвата 1.200 станица система глобалног позиционирања (ГПС).

Члан Британског геолошког друштва, доктор Роџер Масон објаснио је у интервјуу Би-би-сију да је то помjерање очекивано, имајући на уму силину земљотреса, који је према подацима Јапанске метеоролошке агенције имао снагу од 9,0 степени Рихтера, што значи да је пети по снази у историји праћења земљотреса.

Масон подсjећа да је разлог земљотреса било помjерање пацифичке тектонске плоче, јер Јапан лежи на злогласном "ватреном прстену", линији честих земљотреса и вулканских ерупција која води практично дуж читаве обале Пацифика.

Стручњак Америчког геолошког друштва (УСГС) у Пасадени, доктор Кен Хаднат истакао је у интерјвуу сајту МСНБЦ да ће због овог помjерања морати да се уносе измjене у географске карте.

"Наутичке карте за бродове ће морати да се ревидирају због измjењене дубине воде. Вjерујемо да се велики дiо приобаља такође повукао за метар дубље него раније", каже научник.

Хаднат наводи да је сличан феномен забiлежен приликом прошлогодишњег земљотреса у Чилеу јачине 8,8 степени Рихтера као и 2004. када је област близу индонежанског острва Суматра погодио потрес од 9,1 степен, а онда и катастрофални цунами.

Земљотрес је, према тврдњама научника, вjероватно помjерио земљину осу за око 16,5 центиметара, што утиче на бржу ротацију земље и скраћује дан за око 1,8 милионити део секунде.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *