Јапан: радијација би могла да превазиђе ниво Чернобила

ТОКИО – Јапанске власти подигле су степен озбиљности нуклеарне кризе на највиши ниво, након мјерења радијације у електрани Фукушима – изјавили су данас званичници, преносе јапански медији. Највиши, седми степен до сада је проглашаван једино приликом катастрофе у Чернобилу 1986. године и он означава "велику несрећу са ширим посљедицама" у поређењу са претходним нивоима. Досадашњи […]

уторак, април 12, 2011 / 12:15

ТОКИО – Јапанске власти подигле су степен озбиљности нуклеарне кризе на највиши ниво, након мјерења радијације у електрани Фукушима – изјавили су данас званичници, преносе јапански медији.

Највиши, седми степен до сада је проглашаван једино приликом катастрофе у Чернобилу 1986. године и он означава "велику несрећу са ширим посљедицама" у поређењу са претходним нивоима.

Досадашњи ниво био је на петом подиоку, као и код несреће у америчкој централи "Фри мајл" 1979. године.

"Подигли смо ниво безбједности на седам пошто се утицај цурења радијације проширио из ваздуха, поврћа, питке воде и океана", рекао је званичник из јапанске Агенције за нуклеарну и индустријску безбједност Минору Огода, додајући да то још треба да потврди и Међународна агенција за атомску енергију.

Један од званичника из компаније "Тепко", у чијој је надлежности оштећена електрана Фукушима, рекао је да цурење радијације није заустављено и да би на крају могло да превазиће нивое из Чернобила.

Међутим, Огода је нагласио да су нивои цурења много мањи у поређењу са онима у Чернобилу.

Јапан је саопштио да проширује евакуациону зону око оштећене нуклеарне електране, која је до сада у била у радијусу од 20 километара, због забринутости од радијације .

Нови потрес поново је јутрос захватио област Фукушиме, недалеко од оштећене електране.Јуче је потрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале захватио префектуру Чиба.

"Тепко" је саопштио да ће након новог потреса бити евакуисани радници електрана Фукушима и Даини.

У саопштењу се истиче да је у току провјера стања електрана.

Више стотина радника и инжињера у Фукушими покушава да поправи функције оштећене разорним земљотресом и цунамијем, који су захватили сјевероисток Јапана 11. марта.

Према посљедњим подацима, у катастрофи је погинулу13 130 људи, док се 13 718 води као нестало. Више од 150 000 остало је без крова над главом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *