Јапан пробија већ усвојени војни буџет – кажу да се боје Кине и Сјеверне Кореје

Јапанско Министарство одбране објавило је данас захтјев да војни буџет буде 50 милијарди долара и да држава задржи рекордан ниво улагања у армију поводом растућих пријетњи из Кине и Сјеверне Кореје.

уторак, 31 августа, 2021 / 09:42

Војни буџет Јапана постепено расте у претходних десетак година, а Министарство одбране у новом захтјеву упозорава да је "безбједносно окружење за нашу земљу све озбиљније".

Министарство тражи 5,48 билиона јена /50 милијарди долара/ у фискалној години од априла 2022. године, што је повећање у односу на претходни буџет од 5,3 билиона јена, који је усвојен за актуелну годину и траје до марта.

У захтјеву је предвиђено да јапанска војска добије пет ратних бродова и једну подморницу, као и да купи 12 борбених авиона "Ф-35", пренио је АФП.

Министарство наводи да жели да повећа одбрамбене способности у свемиру и сфери кибернетичке безбједности.

Токио повећава војну спремност јер је забринут због растућих пријетњи из Пекинга и Пјонгјанга, изјавио је Хидеши Такесада, стручњак за питања одбране и гостујући професор на Универзитету Такушоку.

Такесада је рекао да је повећање војног буџета дјелимично резултат притиска из САД да Јапан преузме већу улогу у регионалној безбједности, док расту тензије у односима Америке и Кине.Оставите одговор