Јапан остаје без нуклеарне енергије

Јапан отпочиње процес гашења свог последњег нуклеарног реактора који је још у функцији, без изгледа за његово поновно пуштање у рад, с обзиром на противљење јавности коришћењу нуклеарне енергије. Јапан, трећа највећа економија на свијету, остаће тиме без атомске енергије, по други пут од избијања кризе око нуклеарке Фукушима у марту 2011, пренијела је агенција […]

недеља, 15 септембра, 2013 / 11:03

Јапан отпочиње процес гашења свог последњег нуклеарног реактора који је још у функцији, без изгледа за његово поновно пуштање у рад, с обзиром на противљење јавности коришћењу нуклеарне енергије.

Јапан, трећа највећа економија на свијету, остаће тиме без атомске енергије, по други пут од избијања кризе око нуклеарке Фукушима у марту 2011, пренијела је агенција АФП.

Јапански пемијер Шинзо Абе отворено је подржао коришћење нуклеарне енергије, али се јавност и даље већином противи из страха од могућих озбиљних акцидената после разарања нуклеарке Фукушима, највеће атомске несреће у свијету од катастрофе у Чернобиљу 1986. године.

Компанија Кансаи електрик пауер постепено ће искључити четврти реактор у својој нуклеарној електрани Ои у префектури Фукуи у западном Јапану. Радови ће почети вечерас, а у понедељак ујутро ће тај реактор потпуно престати да производи електричну струју.

Јапан је први пут био без нуклеарне енергије у мају 2012. када су свих 50 комерцијалних реактора у земљи угашени због обављања безбједносне контроле, али нису поново наставили рад због противљења јавности.

То је било први пут за више од четири деценије да је Јапан био без нуклеарне енергије.

Владини званичници и електрокомпаније су прошле године изразили бојазан да би Јапан могао да буде погођен великом несташицом струје због затварања нуклеарки, прије свега у западним регионима земље који у великој мјери зависе од атомске енергије.Јапан остаје без нуклеарне енергије

Јапан би требало да, по први пут од 1970, у суботу остане без нуклеарне енергије, када ће бити искључен последњи активни реактор ради планске провјере, подгријавајући тако страхове о недостатку у снабдјевању енергијом овог љета.

петак, 4 маја, 2012 / 12:14

Јапан би требало да, по први пут од 1970, у суботу остане без нуклеарне енергије, када ће бити искључен последњи активни реактор ради планске провјере, подгријавајући тако страхове о недостатку у снабдјевању енергијом овог љета. Continue reading "Јапан остаје без нуклеарне енергије"