Jaпан опет погођен земљотресом

Нови земљотрес јачине шест степени Рихтерове скале регистрован је данас источно од Токија, саопштила је јапанска метеоролошка агенција. Епицентар потреса био је у области Чиба, источно од пријестонице, наводи агенција. Потрес је регистрован на дубини од само 10 километара. За сада није издато упозорење о појави цунамија. Радници нуклеарне електране Фукушима вратили су се у […]

среда, март 16, 2011 / 09:35

Нови земљотрес јачине шест степени Рихтерове скале регистрован је данас источно од Токија, саопштила је јапанска метеоролошка агенција.

Епицентар потреса био је у области Чиба, источно од пријестонице, наводи агенција.

Потрес је регистрован на дубини од само 10 километара. За сада није издато упозорење о појави цунамија.

Радници нуклеарне електране Фукушима вратили су се у потројење након што су га накратко били напустили због пораста степена радијације и аналитичари сматрају да је то показатељ да ситуација измиче контроли.

Неколико часова раније избио је пожар у електрани, која је оштећена у земљотресу и одакле је у протеклих 24 часа радијација стигла и до Токија.

Нуклеарни стручњаци истичу да су предложена рјешења за спречавање цурења радијације у Фукушими посљедњи напори да се спријечи једна од најтежих индустријских катастрофа.

У земљотресу јачине 8,9 степени Рихтерове скале и цунамију оштећене су функције за хлађење реактора, док су у електрани одјекнуле четири експлозије, што је изазвало цурење радијације.

Јапанска телевизијска станица "НХК" јавила је да су у току припреме да се из хеликоптера водом поспе трећи реактор у Фукушими, у склопу покушаја хлађења шипки од нуклеарног горива.

Француска је од својих држављана који живе у Токију због ризика од радијације затражила да напусте Јапан или да оду на југ те земље.

Нови пожар у електрани пријављен је рано јутрос и три часа касније јапанска агенција за нуклеарну безбједност саоопштила је да се пламен више не види, мада је бијели дим примијећен код реактора број три.

Званичници провјеравају узрок инцидената и истичу да је, највјероватније, ријеч о пари од воде, што је и довело до већег степена радијације.

 

До сада је потврђено да је у земљотресу и цунамију који су захватили Јапан 11, марта погинуло више од 3 300 људи, док се више хиљада води као нестало.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *