Јапан добио новог премијера

Посланици Доњег дома јапанског парламента гласали су јутрос за именовање Шинзо Абеа /58/ на функцију премијера након што је његова странка остварила побједу на изборима одржаним током овог мјесеца. Либерално-демократска партија /ЛДП/ новог јапанског премијера и њихов коалициони партнер имају двотрећинску већину у Доњем дому јапанског парламента. Владајућа Демократска партија Јапана /ДПЈ/ претрпјела је велики […]

среда, 26 децембра, 2012 / 08:27

Посланици Доњег дома јапанског парламента гласали су јутрос за именовање Шинзо Абеа /58/ на функцију премијера након што је његова странка остварила побједу на изборима одржаним током овог мјесеца.

Либерално-демократска партија /ЛДП/ новог јапанског премијера и њихов коалициони партнер имају двотрећинску већину у Доњем дому јапанског парламента.

Владајућа Демократска партија Јапана /ДПЈ/ претрпјела је велики пораз на изборима због чега је лидер Јошихико Нода поднио оставку.

Абе, који је био на функцији премијера од 2006. до 2007. године поручио је да ће заузети оштрији став у територијалном спору са Кином. Он је 2007. године поднио оставку због здравствених проблема.