Јапан: Десетине хиљада несталих

Хиљаде мртвих, стотине хиљада расељених, огромна материјална штета и пријетња од нових експлозија у нуклеарној електрани посљедице су катастрофалног земљотреса и цунамија у Јапану Како јавља дописник РТС-а систем за хлађење отказао је и у нуклеарној централи Токаи 2 у покрајини Ибараки. Влада Јапана одлучила да на двије недјеље затвори највеће фабрике аутомобила, због уштеде […]

недеља, 13 марта, 2011 / 18:33

Хиљаде мртвих, стотине хиљада расељених, огромна материјална штета и пријетња од нових експлозија у нуклеарној електрани посљедице су катастрофалног земљотреса и цунамија у Јапану

Како јавља дописник РТС-а систем за хлађење отказао је и у нуклеарној централи Токаи 2 у покрајини Ибараки. Влада Јапана одлучила да на двије недјеље затвори највеће фабрике аутомобила, због уштеде електричне енергије.

Од разорног земљотреса и цунамија збрисани су читави градови и села на сјевероистоку Јапана. Само у мјесту Минами Санрики десет хиљада људи сматра се несталим, а још толико у мјесту Осучи.

Спасиоци из часа у час проналазе на стотине погинулих, укупан број процијењен је прво на 1.800, али се сада већ спомиње бројка од неколико десетина хиљада настрадалих.

Позивајући се на полицијске изворе, агенција Кјодо јавља да ће број погинулих највероватније премашити 10.000.

Иначе, у нуклеарној централи Фукушима 1 отказао је систем за хлађење и на реактору број 3, због чега постоји ризик од нове експлозије. Реактор број 1 те исте централе јуче је био у квару, због чега су власти наложиле испуштање паре из реактора.

У другом реактору вјероватно је у току дјелимично топљење језгра реактора. Оператори испуштају из реактора ваздух незнатне радиоактивности, а убацују воду у настојању да смање притисак и температуру, како би спријечили топљење реактора.

"Пошто је то у самом реактору, не можемо директно да провјеримо, али предузимамо мјере под претпоставком могућег делимичног топљења" , рекао је портпарол јапанске владе Јукио Едано.

Према његовим ријечима, дјелимично топљење реактора је веома могуће.

Најмање петнаест људи примљено је у болницу са симптомима тровања радијацијом, након несреће у нуклеарки Фукушима у Јапану, изазване разорним земљотресом, јавила је данас агенција Кјодо.

Едано је додао да је радијација у атомској централи на кратко скочила изнад законских лимита, али је затим значајно опала.

Због нестанка струје након земљотреса и цунамија који су погодили сјевероисточни Јапан, у три реактора у Фукушими престали су да раде системи за хлађење.

Јапанске власти евакуисале су 300.000 људи, а зона евакуације проширена на двадесет километара, јер је радијација двадесет пута већа од дозвољене.

Агенција за нуклеарну и индустријску безбједност Јапана саопштила је да би број озрачених људи могао да порасте на 160.

"Деветоро људи већ показује знаке могуће изложености радијацији, а процјене локалне власти сугеришу да би бројка могла да се креће од 70 до 160", рекао је званичник те агенције, а пренео је Ројтерс.

Јапанска влада одлучила је да удвостручи број војника послатих у разорени сјевероисточни дио земље, тако да ће бити послато 100.000 војника. У помоћ стиже и америчка војска.

Земљотрес јачине 8,9 степени Рихтера је најјачи који је погодио Јапан у последњих 140 година.

Прорадио и вулкан

Вулкан Шиномоедаке прорадио је на југозападу Јапана, послије двије недјеље мировања, избацујући пепео и стијене до четири километра увис.

За сада није познато да ли је ерупцију изазвао земљотрес. Власти су подигле степен упозорења у области и забраниле прилаз планини.

Судбине

Један Јапанац стар 60 година спашен је данас након што је два дана провео на сред мора закачен за кров своје куће коју је уништио цунами, саопштило је министарство одбране.

Према саопштењу, он се добро осјећа, али је ипак хеликоптером пребачен у болницу.

Спашени 60-годишњак рекао је да је, након што је чуо да се цунами приближацва његовом граду на сјевероистоку Јапана, почео да бјежи, али да се вратио кући да би узео неке ствари.

"Цунами је тада понио кућу заједно са мном, а ја сам се, да бих се спасао, закачио за кров", рекао је он.

Спасиоци из часа у час проналазе на стотине погинулих, укупан број процијењен је прво на 1.800, али се сада већ спомиње бројка од неколико десетина хиљада настрадалих.