Jaпан: Бројање жртава и експлозија

ТОКИО – У нуклеарној централи Фукушима догодила се још једна експлозија у којој је повријеђено најмање 11 особа, а на двије обале у јапанској префектури Мијаги данас је пронађено око 3.000 тијела, после разорног земљотреса и цунамија који су погодили ту земљу. У нуклеарној централи, већ оштећеној у земљотресу, јутрос је била још једна експлозија, […]

понедељак, 14 марта, 2011 / 09:25

ТОКИО – У нуклеарној централи Фукушима догодила се још једна експлозија у којој је повријеђено најмање 11 особа, а на двије обале у јапанској префектури Мијаги данас је пронађено око 3.000 тијела, после разорног земљотреса и цунамија који су погодили ту земљу.

У нуклеарној централи, већ оштећеној у земљотресу, јутрос је била још једна експлозија, у којој је повријеђено 11 радника и припадника одбрамбених снага, пренио је АФП.

Експлозија у реактору три изазвана је нагомилавањем водоника, али званичници су саопштили да контејнер у којем се налази реактор није оштећен и да нема великог пораста радијације.

Агенција Кјодо јавила је да се у термоелектрани у Фукушими десила експлозија резервоара за гориво.

Полиција је до сада потврдила 1.647 жртава и 1.720 несталих у областима на сјевероистоку и истоку Јапана, које су најтеже погођене земљотресом јачине девет степени Рихтерове скале.

Око 1.000 нових тијела је пронађено на полуострву Ођика, а још 1.000 у граду Минамисанрику, гдје локлане власти нису успјеле да контактирају око 10.000 особа, што је више од половине становника тог града, пренио је Кјодо.

Полиција је саопштила да је на обалама Мијагија нађено још 1.000 тијела које је избацила вода.

Јапански премијер Наото Кан је јутрос саопштио да су тимови за ванредне ситуације до сада спасили 15.000 преживјелих.

Упозорење на цунами је данас укинуто у Јапану, саопштио је званичник у префектури Фукушима.

„Нема више страха од цунамија у овом тренутку, али и даље молимо становнике да остану на опрезу”, изјавио је званичник агенцији АФП.

Јапанска туристичка агенција саопштила је да није потврђено гдје се налази око 2.500 туриста који су били у посјети погођеним областима.

Министарство спољних послова Сјеверне Кореје потврдило је и прву жртву земљотреса из те земље, а Кина није успјела да контактира са око 100 својих држављана у граду Ишиномаки у Мијагију, док је потврдила да је скоро 7.000 Кинеза који се налазе у Јапану на безбједном.

Цунами је, како преноси Ројтерс, избрисао са мапе читава села и градове, због чега је хуманитарна помоћ међународне заједнице достигла огромне размјере.

На сјевероситочној обали милиони људи су без воде, хране и грејања.

Влада је послала 100.000 трупа да помогну у хуманитарним акцијама, послала је 120.000 прекривача, 120.000 флаша воде, 110.000 литара бензина и храну.

Из Мијагија и још пет префектура до недеље је евакуисано око 450.000 људи, али у неким склоништима није било довољно залиха воде, хране и горива, због чега је влада одлучила да их достави хеликоптерима снага за самоодбрану.

Из зоне евакуације која је проглашена за област око нукеларне централе у кругу од 20 километара, исељено је 210.000 људи, али је данас тамо остало 746 пацијената, старијих особа и здравствених радника у три болнице и старачким домовима.

После земљотреса, 11 од око 50 нуклеарних реактора, који се налазе у најтеже погођеним областима престало је да ради, а оштећена су најмање три реактора.

Трећина електричне енергије у Јапану производи се у нуклеарним електранама, због чега ће токијска компанија за електричну енергију почети рестрикције струје у области Канто око јапанске пријестонице.

Очекује се да ће прекиди струје трајати до краја априла и да ће то погодити већину од 45 милиона корисника услуга те компаније у Токију и осам префектура, а данас ће узроковати и одлагање већине услуга жељезничких компанија у региону.

Данас је без струје било скоро два милиона домаћинстава на сјеверу земље, док је око 1,4 милиона кућа остало без воде.