Јанша негирао аустријску оптужницу за мито

Словеначки опозициони лидер Јанез Јанша негирао је наводе аустријске оптужнице да је његова странка примала мито од 900.000 евра од финског предузећа "Патриа". "Све што се у тој аустријској оптужници наводи о мени и странци чиста је лаж, а за тврдње нису изнесени никакви докази", рекао је Јанша, бивши словеначки премијер. Он је за информативни […]

уторак, 2 августа, 2011 / 08:33

Словеначки опозициони лидер Јанез Јанша негирао је наводе аустријске оптужнице да је његова странка примала мито од 900.000 евра од финског предузећа "Патриа".

"Све што се у тој аустријској оптужници наводи о мени и странци чиста је лаж, а за тврдње нису изнесени никакви докази", рекао је Јанша, бивши словеначки премијер.

Он је за информативни портал Словеначке телевизије негирао да је његова странка почетком 2007. године добила 900.000 евра од предузећа "Патриа", како сугерише оптужница против аустријског предузетника Ханса Риедла, бившег локалног заступника тог предузећа, јављају медији.

Аустријско државно тужилаштво прошлог мјесеца оптужило је пет људи, међу којима је и Валтер Волф, за индустријску шпијунажу, прање новца и подмићивање у контроверзном случају "Патриа".

Главно оптужени Риедл и остали окарактерисани су као посредници финског произвођача оружја у незаконитим трансакцијама, а заузврат је "Патриа" требало да добије посао испоруке 278 оклопних возила за словеначку војску, чија је вриједност 278 милиона евра. Прошле године је и у Словенији у вези с афером "Патриа" покренут оптужни приједлог против Јанше и још четири особе.

У аустријској оптужници наводи се и да се Риедл 2007. године састао с Јожом Загоженом, који је члан Јаншине Словенске демократске странке, како би му уручио 900.000 евра. Наводно је "Патриа" претходно Јанши понудила договор о томе које ће словеначко предузеће играти улогу легално посредника у цијелом послу.

Јанша је демантовао те наводе, истакавши да је ријеч о измишљотини, што се види из текста оптужнице у којој је Загожен представљен као секретар странке, парламентарни посланик и Јаншина десна рука, што он тада није био.