Јанку ни четврто финале није било довољно

Јанко Типсаревић предао Италијану Андреасу Сепију финални меч турнира у Истборну. Србин псовао судије, јер нису хтjелi да прекину меч због слабе видљивости, а онда се повредио… Ни у свом четвртом финалу АТП турнира Јанко Типсаревић није успео да се домогне трофеја. У, најблаже речено, чудном финалу у Истборну, Типсаревић је предао меч Андреасу Сепију […]

недеља, 19 јуна, 2011 / 12:28

Јанко Типсаревић предао Италијану Андреасу Сепију финални меч турнира у Истборну. Србин псовао судије, јер нису хтjелi да прекину меч због слабе видљивости, а онда се повредио…

Ни у свом четвртом финалу АТП турнира Јанко Типсаревић није успео да се домогне трофеја.

У, најблаже речено, чудном финалу у Истборну, Типсаревић је предао меч Андреасу Сепију при резултату 1:1 у сетовима и 3:5 у одлучујућем сету за Италијана.

Шта се све догађало у суботу могло би се назвати: Муке по Јанку. Најпре су и он и Сепи играли полуфинала и побиједили. Пар сати касније поново су били на травнатом терену Истборна и играли су финале.

Послије два сата и 34 минута, од којих су последњих сат времена били прилично бизарни, Јанко је одлучио да преда меч због повреде и стисне руку Сепију, чије муке нису биле ништа мање. Италијану је ово први трофеј на једном АТП турниру, али ће га памтити до краја живота. Баш као и Јанко свој пораз.

Прва два сета била су, да тако кажемо, регуларна. Сепи је заслужено добио први у тај-брејку – 7:6, а други је припао Јанку – 6:3.

Трећи сет је био крајње чудан. Јанко је од старта тог дела игре тражио да се игра прекине због слабе видљивости на терену хладног Истборна (било је тек нешто изнад 10 степени Целзијусових, малобројна публика сједила је у јакнама и умотана у све што су имали при руци).

"Слаба је видљивост!", говорио је Типсаревић главном судији и супервизору, али они, једноставно, нису жељели да га чују. "А што сте онда прекидали мој меч првог дана у 19.25 часова?", настављао је Типса са жалбама, али наишао је на "зид".

Та изнервираност и деконцетрација за последицу је имала слабу игру Типсаревића у трећем сету. Сепи је врло брзо и лако стекао 4:0, а онда је почела да пада киша.

Главни судија је одлучио да прекине меч, а тек онда се Јанко изнервирао. После 20-ак минута дуел је настављен. Организатори су жељели да меч, по сваку цену, заврше у суботу, како би недеља била слободна пред старт Вимблдона у понедељак.

Када је меч настављен, Јанко је играо као препорођен, ваљда му је и инат прорадио. Дошао је до 3:4 и сервирао за изједначење.

Међутим, приликом једног трка за лоптицом, оклизнуо се, ухватио за препону и почео да јауче. Указана му је љекарска помоћ. Док је сједио на клупи, питао је супервизора меча и судију: "Па, добро шта треба да се догоди да се меч прекине!? Видљивост је слаба, терен је клизав…Сада је 20.25 часова…".

Ни то му није помогло. Стегао је зубе и одлучио да настави меч. Међутим, Сепи је направио брејк и повео у позицију 5:3. Италијан је почео да сервира, али Јанко није могао да настави.

Питање је да ли ће сада бити спреман за Вимблдон.