Јандрић: Од Владе не очекујем ништа спектакуларно

Народна демократска странка је једна од оних за које се може рећи да су добро прошле на изборима.   Крсто Јандрић и Драгутин Шкребић су народни посланици, Емил Влајки је потпредсједник РС. Избори су већ далеко, а у међувремену смо сазнали да НДС подржава нову Владу Републике Српске.   Предсједник партије је за Фронтал.РС објаснио […]

среда, јануар 12, 2011 / 10:23

Народна демократска странка је једна од оних за које се може рећи да су добро прошле на изборима.

 

Крсто Јандрић и Драгутин Шкребић су народни посланици, Емил Влајки је потпредсједник РС. Избори су већ далеко, а у међувремену смо сазнали да НДС подржава нову Владу Републике Српске.
 
Предсједник партије је за Фронтал.РС објаснио и зашто.
 
Питао: Ж. Свитлица
 
На засиједању НСРС, када је изабрана Влада, рекли сте да сви треба да подрже да кабинет премијера Џомбића, без обзира да ли су опозиција. Због чега?
 
Нисам тако рекао. Ја сам рекао у име Народне демократске странке, не спорећи  и уважавајући мишљење других, да ће НДС подржати „нову“ владу из принципијелних разлога, јер након октобарских избора, тренутно не постоји алтернатива, и да ће у будуће као и до сада подржати сваку владу који има српску и апслолутну скупштинску већину, били ми у позицији или опозицији, те ако је неко против или то критикује, онда треба да понуди алтернативу.
 
Такође, поменули сте да су “сви“ били бар два пута на власти или некој функцији, тако да је одговорност за стање у РС свачија. Можете ли поближе објаснити на кога сте мислили?
 
Па то је макар јасно. Након избора 1996. године на власти су били СДС и СРС РС, 1997.-2000.; СНС, СП, СНСД, 2000.-2002.; СДС, ПДП, СП и 2002.-2006.; СДС, ПДП, СРС РС 2006.-2010. СНСД, ДНС, СП, ПДП, и сви у комбинацијама са СДА, ХДЗ и неким другим странкама. Тако да је очигледно да одговорност за Републику Српску и опште стање сносе сви.
 
Шта би требала урадити Влада, да предсједник НДС на крају њеног дјеловања каже да је успјешна?
 
Да прекине са страначким кадрирањем и да да шансу стручним кадровима, без обзира на страначку или било какву другу припадност.
 
Шта стварно очекујете од Владе РС коју сте подржали и какви су њени домети?
 
Ништа спектакуларно. Очекујем да све потенцијале усмјери у развој привреде, што подразумјева брже и веће запошљавање, односно у образовање и ствaрање стручних кадрова. Ти резултати у почетку а можда и у току цијелог мандата, не би били значајно видљиви, али дугорочно гледано једино могуће рјешење.
 
Имате новог Генралног секретара НДС, господина Бранислава Шкобу. Како је дошло до прикључивања господина Шкобе вашој партији?
 
Једноставно је човјек у „ прелазном року“ био слободан, а профил таквог човјека и политичара би пожелио свако, а нама је био неопходан. Мјесто генералног секретара странке је велики изазов за њега, и то је један разлог зашто је дошао у Народну демократску странку.
 
Неки вам замјере јер сте се нудили да уђете у власт и кажу: Зашто им је то требало?
 
То није тачно! Ми се нисмо никоме нудили нити бисмо то икада урадили. Позвали су нас и понудили да будемо дио скупштинске већине, како бисмо створили што шири фронт пред искушењима која нас чекају. Мислим да је Томас Ман рекао да „паметни и мудри никад не прилазе већини, увијек већина прилази њима“. А зашто нам је то требало, најбоље је одговорити питањем, зашто странка уопште постоји ?
 
Ко вам је природни коалициони савезник – странке такозване љевице, или такозване деснице­?
 
НДС је по дефиницији странка центра и немамо проблема ни са једнима ни са другима, мада мислим да данас нема јасне подјеле на љевицу и десницу, тако да свако ко жели сарађивати са нама на договореним принципима наш је коалициони савезник, звали га ви природни или било како другачије.
 
Како се најјасније може изразити идеолошко опредјељење НДС?
 
НДС нема идеолошких и догматских предрасуда. Наши главни циљеви су економски просперитет, мир, толеранција, сарадња међу људима, народима, државама, без обзира на њихова идеолшка или били каква друга убјеђења. НДС човјека ставља у центар интересовања,нас занимају најшире народне масе, односно „обични људи“.
 
Ви сте једина странка која помиње национализацију?
 
Да спомињали смо је, не знам да ли смо и једини. Народна демократска странка се залаже да сви стратешки ресурси буду национализовани.
 
За НДС важи, да се не појављујете много у медијима, али да све надокнађују радом на терену, што се види и по грбу странке. Да ли је рад на терену пресудан за, може се рећи, успјех на овим изборима?
 
Рад је пресудан за све у животу, мада су за политичку странку битни и медији као и финансије који су можда најбитнији фактор што нас нема много у медијима. Али НДС је странка у развоју, биће времена и за медије, боље да ви тражите нас него ми вас. Без обзира на све рад ће и даље бити наше главно оружје у будућем раду.
 
У којој мјесри су ставови и дјеловање вашег кандидата за потпредсједника РС, господина Влајкија, усклађени са ставовима и дјелвањем НДС?
 
За НДС је најбитније да су ставови о општенародним интересима и интересима Републике Српске у потпуности усклађени са ставовима и опредјељењима потпредсједника РС господина Влајкија. Сви остали ставови су његови лични и могу а не морају бити усклађени са ставовима НДС-а.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *