Јалово извињење шпанске телевизије за сакривање истине о Јасеновцу

Послије више од мјесец и по дана шпанска телевизијска мрежа РТВ извинила се Србима јер у водећој емисији информативног програма "Недјељни извештај”, приказаној 17. септембра, у којој је тема усташки логор у Јасеновцу, међу жртвама није поменут српски народ! Тек након бурних негодовања и петиције, медијска кућа се извинила Србима за непомињање у причи о […]

понедељак, 7 новембра, 2011 / 09:33

Послије више од мјесец и по дана шпанска телевизијска мрежа РТВ извинила се Србима јер у водећој емисији информативног програма "Недјељни извештај”, приказаној 17. септембра, у којој је тема усташки логор у Јасеновцу, међу жртвама није поменут српски народ!

Тек након бурних негодовања и петиције, медијска кућа се извинила Србима за непомињање у причи о Јасеновцу, мјесту геноцида и масовног затирања српског имена, гдје је је страдало више од 700.000 људи који припадају народу зарад чијег је уништења злочиначка усташка власт и формирала логоре.

Петицију је потписало више од 600 људи, махом Срба, али и Јевреја, као и Ефраим Зуроф, директора Центра „Симон Визентал“.

– Грешка је направљена у 15-минутној репортажи посвећеној убиству усташког злочинца Макса Лубурића, који се под именом Висенте Перес скривао у Шпанији. У репортажи је говорено о НДХ и усташким злочинима, не поменувши ниједном Србе, чак ни при набрајању пострадалих у Јасеновцу: “партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана”. Прилог је био скандалозан, ако се зна да су Срби били преовлађујуће жртве Јасеновца и усташких злочина уопште – каже за “Блиц” др Андреј Фајгељ, професор француског језика и романиста, један од покретача иницијативе да се шпанска телевизија извини Србима.

Послије приказивања скандалозне емисије на међународном каналу, чије гледалиште достиже 450 милиона људи на пет континената, Фајгељ и још неколико наших људи које је упознао посредством интернета, одлучили су да од ауторке емисије Анхеле Родисио, која иначе важи за доброг познаваоца дешавања на Балкану, затраже јавно извињење.

– На прву жалбу одговорила је да се “с обзиром на природу репортаже која захтјева сажетост, помињање ‘партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана’ односи уопштено на све становнике бивше Југославије. Били смо изнервирани и упутили смо захтјев шпанској заштитници гледалаца. Наш захтјев и петицију подржали су и Одбор за Јасеновац Светог синода СПЦ, Институт за истраживање Јасеновца из Њујорка, српска амбасада у Шпанији и Центар „Симон Визентал“ из Јерусалима – каже Фајгељ.

Њихова упорност уродила је плодом 5. новембра јер су се аутори емисији јавно извинили српском народу и то тачно послије 20 година селективног извјештавања о Србима у свјетским медијима.

-Уредништво “Недјељног извештаја” искрено жали што је повредило осјећања многих Срба не поменувши изричито ту групу жртава међу побијеним у концентрационом логору Јасеновац. Разумијемо да им уопштено помињање “партизана, опозиционара, Јевреја и Цигана може дјеловати недовољно… Нисмо имали никакве зле намјере у изостављању ријечи ‘српски’ и да репортажа није била посвећена Јасеновцу, већ Лубурићу, екстремном садисти који је под лажним идентитетом дуго година живио у Шпанији. Он је био предмет наше репортаже. Било како било, извињавамо се“, рекла је једна од уредница емисије Алисија Гомес Монтано.

Сад замислите да је шпанска телевизија у емисији споменула Аушвиц, а изоставила да каже да су тамо убијани Јевреји, па да срочи саопштење у којем каже да се извињава јер ‘’није поменула изричито ту групу и да разумије да Јеврејима може бити недовољно то што су их заборавили’’?.0 КОМЕНТАРА

  1. Хвала људима који су се заложили за ово, мада ово, слободно може да се каже изнуђено извињење, није довољно.

    Поента је у посљедњем пасусу!
    „Сад замислите да је шпанска телевизија у емисији споменула Аушвиц, а изоставила да каже да су тамо убијани Јевреји, па да срочи саопштење у којем каже да се извињава јер ‘’није поменула изричито ту групу и да разумије да Јеврејима може бити недовољно то што су их заборавили’’?.

    Срби нису никаква група већ народ који је био пројектован за уништење, у чему се добрим дијелом успјело.

  2. Не само да је успјело, него се данас од стране тих истих фашистичких земаља верификују резултати тог геноцида, а Србима подмећу наводни геноциди како би се неутралисала легитимна реакција на овакве и сличне безобразлуке. Свака част овим људима који су реаговали и то треба да буде стална пракса, да се најјаче могуће реагује на слична оспоравања, а она нису нимало случајна.

  3. Ања, нису једини Срби који се не спомињу често међу жртвама нацистичког режима. Пољаци су изгубили 6 милиона својих грађана (3 милиона јевреја + између 2 и 3 милиона пољака који нису били јевреји веж претежно римокатолици) да би их касније још дали под совјетску управу када су додатно страдали. Укупно су у 2. свјетском рату изгубили петину становништва. Нико и не спомиње да су први затвореници баш у том Аушвицу били пољски цивили (не јевреји већ други грађани Пољске). Они су једни народ за које је Хитлер експлицитно рекао да жели да их уништи. А, ипак данас су једина европска држава коју није захватила рецесија тј. која се изборила са тим.

  4. Дружба Исусова, Језуити, Исусовци, тајна служба Ватиканског папе, и ударна песница специјалних операција за преврате и рушење држава, основана је у – Шпанији од стране шпанског племства и свештенства. Да ли је потребно да помињем ко је утемељио „свету“ Инквизицију…x-(