Јалијашка дипломатија: Комшић слао непреведено писмо шведском краљу

Писма које је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио краљу Краљевине Шведске Карлу XВИ Густаву враћена су у Сарајево због тога што нису била на енглеском језику.

понедељак, 18 новембра, 2019 / 16:14

Након што је Петер Хандке добио Нобелову нагаду за књижевност, Комшић је у знак протеста упутио писмо предсједнику Краљевске шведске академије наука Матсу Малму.

Након његове реакције у медијима, Комшић му је писао поново.

Међутим, медијима тада није саопштено да је предсједавајући Предсједништва БиХ оба пута та иста писма покушао да пошаље и шведском краљу, али у сваком случају она још нису ни стигла до њега.

Амбасада БиХ у Шведској, која је у овом случају била само поштар, Комшићева писма је прослиједила Министарству иностраних послова Шведске одмах по пријему. Међутим, 14. новембра јој је одговорено да писма упућена краљу од 15. и 18. октобра треба да буду преведена на енглески језик.

У Комшићевом кабинету тврде да је писма требало да преведе Министарство спољних послова БиХ, као што је то случај код свих аката које службеним путем буду достављана из Предсједништва БиХ према страним државама.

– Таква је процедура. По сазнању да је Министарство спољних послова БиХ поступило на другачији начин, ми смо одлучили учинити изузетак те писма послати и на енглеском језику. Осим тога, потпуно је нетачно да су писма враћена – кажу у Кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ.17 КОМЕНТАРА

 1. Ко су сада ови нови ботови.
  Одвлаче пажњу.
  Од реалних проблема са којима се сусреће држава и уопте друштво.
  Мало ко овдје коментарише задане теме.
  У међусобном препуцавању заборави се шта је писац хтио да каже.

  1. “Ко су сада ови нови ботови“-рече тим који је регистровао ник прије 10 дана!?

  1. Шта ти Мектићу знаш ко је шта прихватио и ко је кога превеслао. Ко је кога преко воде жедног превео.
   Висока је то политика за тебе. СНСД је 2009 године примио велике паре да потпише почетак процеса, а још веће да данас укуца последњи клин у мртвачки сандук РС и Срба у цјлини

  1. „… упутио краљу Краљевине Шведске Карлу XВИ Густаву враћена …“
   HVI? Grcko-rimsko-srpski stil? Borba za cirilicu onlajn konvertorima latinca-cirilica? Transkripcija rimskih brojeva? Дилетанти као и Шићком!

  2. Грдно се вараш. То је била савршена припрема пред данашњу одлуку Милорадову да потопи српске снове с ове стране Дрине

 2. Не воде они клошарску политику. Клошарску политику воде ренутни представници српског народа. Видели смо то из одлуке коју је јуче обзнанио Додик. Испаде наша политика клошарска. Комшић и компанија воде политику коју им је написао и потписао неко са стране. Ко, видјели смо јуче.
  Нама остаје да се кутаришемо наших клошара и станемо на властите ноге. А то можемо само ако се на вријеме освестимо, и станемо на властите ноге. Уз помоћ истинских и доказаних пријатеља у свету. А таквих има, само ми сами треба да им покажемо и докажемо да смо самосвесни и да знамо шта хоћемо. Од Краља Александра па на овамо воде нас представници и експоненти белосветских секти којима није у интересу да штите наше интересе него су задужени да служе западу и западним интересима.

  1. Не бих Шућур-алаху коментарисао ништа твоје, пошто си био према мени некоректан, али морам да кажем како ти поента о томе како још од монархије немамо јаке људе у полтици, што би се рекло државнике.

   Ипак један се издвојио од гомиле стечајних управника српског народа, тај господин јесте на основу чињеница једини српски државник после Монархије, његово име кад спомене честит Србин треба да устане, тај државник и господин се зове проф.др. Војислав Коштуница, тачка.

  1. Jeste ti i Apostrof ovdje veterani, sa još nekima, ali stižu i neki novi klinci u koje ubrajam i sebe. Da malo razbijemo vaš medijski monopol. Previše ste se odomaćili. Radeći za mentore, kao ti, ili za same sebe, kao Apostrof. Mi smo neutralni. Grebe nam se i za lijeve i za desne. I za poziciju i za opoziciju. U tome je velika razlika između nas. na sreću. Vidim ovdje poneki kmeče, žale se, traže zaštitu. Ti i Apostrof djelujete u tandemu. Kad treba dajete jedan drugom vjetar u leđa, a ovamo k’o fol se pljujete. Da se pučanstvo ne bi sjetilo o čemu se radi