Јајоглави режисер

Енглески режисер Алфред Џозеф Хичкок, један од најпознатијих и најреволуционарнијих режисера свјетске кинематографије, преминуо је 29. априла 1980. године у Лос Анђелесу. Рођен је 13. августа 1899.године у Лондону, гдје је и почео да режира,да би 1939.године отишао у САД и тамо наставио каријеру. Режирао је преко 50 филмова,добитник је оскара као и признање за […]

субота, април 30, 2011 / 14:30

Енглески режисер Алфред Џозеф Хичкок, један од најпознатијих и најреволуционарнијих режисера свјетске кинематографије, преминуо је 29. априла 1980. године у Лос Анђелесу.

Рођен је 13. августа 1899.године у Лондону, гдје је и почео да режира,да би 1939.године отишао у САД и тамо наставио каријеру. Режирао је преко 50 филмова,добитник је оскара као и признање за животно дјело Америчког филмског института.

Хичкок је један од оних режисера који ће вас натјерати да након његовог филма ипак погледамо око себе и чврсто се ухватимо за особу поред нас. Наизглед безопасне животиње он претвара у крволочне штеточине и тако се поиграва са нашим умом. Његови најпознатији филови који су ушли у анале свјетске кинематографије су  "Психо",  "Птице", "Назови М ради убиства", "Вртоглавица", "Сјевер-сјеверозапад" и "Прозор у двориште". Крајем 1979. године проглашен је за витеза,а неколико мјесеци касније је и преминуо.

Умро је мирно  у сну,усљед отказивања бубрега.

Иако је изгледао као чврст и неусташив човјек, Хичкок се ужасавао само једне ствари. Манично се бојао јаја, чак је говорио како је крв црвена и весела,а жумањак из јајета жут и гадљив.

"Ја сам филантроп: пружам људима оно што они желе. Људи воле осетити ужас и страх"- Алферд ХичкокОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *