Јахорина: Ликовна колонија

Предсједник Умјетничког савјета "АРТ симпозијум Јахорина 2011" професор Миливоје Унковић отворио је синоћ на Јахорини 9. сазив ове јединствене међународне ликовне колоније, чији су учесници реномирани сликари из Њемачке, Шпаније, Македоније, Србије и БиХ. Обраћајући се званицама, љубитељима ликовне умјетности и пријатељима Колоније Унковић, који тренутно живи и ради у Њемачкој, апострофирао је идеју водиљу […]

субота, 16 јула, 2011 / 08:56

Предсједник Умјетничког савјета "АРТ симпозијум Јахорина 2011" професор Миливоје Унковић отворио је синоћ на Јахорини 9. сазив ове јединствене међународне ликовне колоније, чији су учесници реномирани сликари из Њемачке, Шпаније, Македоније, Србије и БиХ.

Обраћајући се званицама, љубитељима ликовне умјетности и пријатељима Колоније Унковић, који тренутно живи и ради у Њемачкој, апострофирао је идеју водиљу ове манифестације која за циљ има интензивно, мултидисциплинирано и ликовно истраживање у оквиру циклуса "Фигура у савременој умјетности".

"Ова ликовна колонија, ево, већ девет година лагано утире пут који ће, а дубоко сам увјерен у то, бити врло значајан сегмент развоја не само ликовне него и културе у цјелини у Републици Српској, БиХ, као и у окружењу", рекао је Унковић.

Овај знаменити Херцеговац и доајен српског сликарства у БиХ сматра да је "АРТ симпозијум Јахорина" својим приступом, организацијом, те бројним и запаженим изложбама у РС, БиХ, па чак и далеком Јапану потврдила високи квалитет и завидан умјетнички рејтинг, темељито и пажљиво грађен свих ових година.

"Вјерујем да дијелите моје миљшење да и вечерашња изложба прошлогодишњих радова и отварање 9. сазива колоније на Јахорини пружају несумњиву гаранцију високог умјетничког нивоа, протканог традиционалним српским вриједностима и позитивним односом према слободи људске креативности и култури уопште, али и интернационалним естетским и умјетничким постулатима", истакао је Унковић.

Оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијум Јахорина 2011" Лазо Савић присјетио се, с посебним поштовањем, свих досадашњих учесника Колоније, а захвалност је одао појединцима и институцијама из Републике Српске, као и одређеном броју амбасадора акредитованих у БиХ који су све вријеме рада и постојања "АРТ симпозијума Јахорина" овој интернационалној културно-умјетничкој манифестацији пружали безрезервну подршку и помоћ.

Затварање 9. сазива "АРТ симпозијум Јахорина 2011" и отварање изложбе овогодишњих радова заказано је за 23. јул у 20.00 часова у хотелу "Бистрица" на Јахорини.

"АРТ симпозијум Јахорина", основан је 1. маја 2003. године и од тада се сваке године одржава на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске и БиХ.

Циљ ове колоније јесте афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај развоју туризма на Јахорини, која заслужено носи епитет олимпијске љепотице.

Учесници "Арт симпозијум Јахорина" познати су академици, професори ликовних академија, магистри, свршени студенти академија и афирмисани слободни умјетници, представници више генерација, различитих култура, сензибилитета и поетика попут професора Унковића, Стефана Хаџи Николова и Натали Николовске из Македоније, Александра Прибићевића, Павела Попа и Ранке Лучић Јанковић из Србије, Мирјане Лучић из Шпаније и других.