Јадовно 1941 најављује смјену директора Музеја геноцида у Београду

Удружење Јадовно 1941. сазнаје из неформалних извора, да је на иницијативу Министарства културе и Владе Републике Србије, у току процедура за смену Вељка Ђурића Мишине са места директора Музеја жртава геноцида у Београду.

понедељак, 18 новембра, 2019 / 14:52

Вељко Ђурић Мишина Фото: А. Чукић
Вељко Ђурић Мишина Фото: А. Чукић

По истом извору, разлог смене је умањивање броја жртава у систему концентрационих логора Јасеновац, које у последње време пропагира група историчара из тог музеја и председник Управног одбора Музеја жртава геноцида, владика Јован Ћулибрк, уједно и председник Одбора за Јасеновац САС СПЦ.

Очекује се сазивање седнице Управног одбора Музеја.

Чекамо и на службену потврду ове вијести.

Редакција портала Јадовно 1941. Бања Лука8 КОМЕНТАРА

  1. Када је та наша болна и никад зацијељена рана у питању, тај наш Јасеновац, ту нико нема право на било који начин скрнавити то наше стратиште, посебно не флертовати са онима који бестидно умањују бројеве жртава.
    Мишина је дао неке недопустиве изјаве, такође сумануто „изокола“ довео у сумњу капитално дјело др Затезала кроз студију и књиге о Јадовном, и то у јеку напада неоусташке шгадије на др Затезала. Не знам чиме је вођен Мишина, али многе изјаве и олако прихватање подваљених чињеница и наручених анализа су недопустиви, посебно имајући у виду функцију коју обавља.
    Што се тиче владике Јована, упознат сам добро са свим његовим изјавама, знам и шта је проблем, вјерујем да он има добре намјере, и ту је дао неке изјаве, а чрвсто вјерујем из најбољих побуда, које је поган злоупотријебила. Како каже поука Семјуела Џексона „пут до пакла поплочан је добрим намјерама“.

    Ствари се могу поправити, потребан је опрез код иступа, неопрезне изјаве могу донијети велику штету.