Јадно мушко: Истраживања сугеришу бржи пад антитијела код снажнијег пола

Историјски гледано, медицинска истраживања често су имала јединствен приступ у којем су обухватала и мушкарце и жене упркос све већим доказима да се полови разликују у начину на који се боре против одређене болести. Нова студија сугерише да би ниво антитијела коронавируса могао брже падати код мушкараца у односу на жене.

четвртак, новембар 19, 2020 / 11:43

Утврђено је и то да постоји већа могућност да ће се жене у већој мјери заразити коронавирусом, али да су отпорније од мушкараца за које се тврди да у највећој мјери умиру усљед заразе.

Студија која још није прошла рецензију, обухватала је готово шест мјесеци истраживања у које је било укључено 308 чланова особља у болницама Универзитета у Стразбуру у Француској, а код којих је потврђена зараза коронавирусом. Већина тих пацијената имала је благе симптоме болести ЦОВИД-19.

Различита антитијела су мјерена уз помоћ три врсте теста у двије врсте истраживања током периода од 172 дана. На првом узорковању крви, мушкарци старији од 50 година и они с индексом здраве тјелесне тежине имали су највећи ниво антитијела.

На другом узорковању, нивои антитијела (укључујући неутралне протеине чија је функција да спријечи вирус да се закачи на људске ћелије), опали су више код мушкараца него код жена, без обзира на старост и тежину.

"Истраживања су показала да мушкарци имају виши ниво антитијела од жена у акутној фази, али да упркос том бољем имунолошком одговору на почетку заразе, њихов ниво антитијела пада с временом и то много брже, док су, с друге стране, жене стабилније задржале тај ниво", казала је Самира Фафи-Кремер, шефица вирусологије у болницама Универзитета у Стразбуру и једна од ауторки студије.

Пад антитијела зависи од њиховог нивоа на почетку заразе

Још један од аутора студије Оливер Сцхwартз, казао је да овај пад антитијела зависи од тога колики је њихов ниво постигнут на почетку заразе.

"Дакле, ако имате више антитијела на почетку, имаћете и бржи њихов пад, али то још морамо открити због чега", додао је Сцхwартз.

Докторица Сабра Клеин с Универзитета Јохнс Хопкинс навела је да би креатори вакцина требали да анализирају ове податке како би временом могли упоредити мушке и женске реакције на њих. Постоји могућност да би пад антитијела код мушкараца могао бити једнако брз и након вакцинације.

"Ако се антитијела код мушкараца у већој мјери смање у односу на оне код жена и послије вакцинације, постоји могућност да ће мушкарци требати још једну вакцину за обнављање антитијела како би могли задржати имунитет", казала је Клеин.Оставите одговор